avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pot face sa obtin actele de mostenire + rezolva ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pot face sa obtin actele de mostenire + rezolva probleme?

Cazul este urmatorul:

- bunicii mei au lasat mostenire (casa+terenuri) tatalui meu acum 10+ ani.
- in acel moment mama si tatal meu erau divortati.
- la acel moment mostenirea a fost lasata cu clauza de intretinere la batranete (sau ceva asemanator)
- pe acte am fost trecuti si noi, 2 copii ai tatalui meu, ca succesori (in cazul in care el moare)
- la acea vreme noi, copiii, eram minori si nu am primit acele acte de la notar cand s-au perfectat.
- acum bunicii au murit, tatal meu sta in acea casa si este recasatorit - actuala nevasta nu era atunci cand s-au facut acele acte.

Probleme:
1 (importanta pt noi).
- cum pot obtine acele acte daca el si actuala nevasta nu vor sa lea dea, desi noi avem drepturi pt ca suntem inclusi in acte ca succesori?
- stiu notarul la care s-au facut actele - este vreo metoda oficiala de a face o adresa catre notar pt a rezolva problema?
- sau am posibilitatea sa deschid un proces in care sa cer acele acte?

2.
- actuala nevasta are vreun drept legal la mostenire daca atunci nu era casatorita cu tatl meu, iar noi suntem declarati mostenitori ai averii tatalui meu?

Daca este vreo persoana juridica care poate sa acorde asistenta eu sunt dispus sa colaborez pana la finalizarea problemelor.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:27, 30 August 2013
Este o problema care nu o puteti rezolva cu discutii in forum trebuie sa mergeti la notar cu certificatul de deces al bunicilor si buletinul dvs., sa obtineti in prealabil un duplicat dupa contract, dar atata vreme cat tatal dvs. traieste ma indoiesc ca puteti cere ceva. Depinde ce scrie in contract. Dupa ce obtineti contractul contactati un avocat sa vada contractul .Daca in contract scrie beneficiarul contractului :tatal dvs,dupa decesul bunicilor el a ramas proprietar al imobilului iar la decesul lui sotiei ii revine 1/3 parte, iar copiilor 2/3,asta daca tatal dvs. nu instraineaza imobilul.
Pentru a afla ce scrie in actul respectiv ar trebui sa-l am ( nu am datele exacte pt ca atunci eram mic si stiu doar ca a trebuit sa semnez in acel contract cand s-a facut). Poate ca nici nu poate fi vandut imobilul fara semnatura noastra (a copiilor mestenitori ai tatalui nostru) daca si noi suntem trecuti in actele de mostenitor pe care el le are acum).

Din pacate nici certificatul de deces nu il am.

Stiu ca nu se poate rezolva pe forum aceasta problema, insa inainte sa ma apuc de orice am nevoie de cateva clarificari pentru a incepe de undeva - neavand legaturi cu mediul juridic pana acum incerc sa-mi limpezesc intai problemele.

Ideea e ca trebuie sa incep de undeva pt a obtine acele acte care presupun ca legal am dreptul la ele.

Se poate cere de la notar un duplicat al unui act in care esti implicat si care a fost facut de acel notar?

Multumesc.

Cereti la primaria ultimului domiciliu al bunicilor duplicat dupa certificatul de deces, trebuie sa completati o cerere tip acolo , din care sa rezulte la ce aveti nevoi si scrieti pe cerere ca "pentru dezbatere succesiune",daca stiti la ce notar este facut actul vb. cu notarul,el trebuie sa aiba originalul, daca ati semnat sunteti parte din contract si aveti dreptul sa solicitati cate copii doriti,daca nu se rezolva la notar cereti ce v-am scris mai sus.Vad ca nu va raspunde nici un notar pe forum, incercati un mesaj privat la unul din notarii de pe avocatnet-vedeti pe profil cine este notar.Bafta
Pai daca el n-a murit, in orice caz, indiferent de ce contract a fost vb sau fara contract, tatal e proprietar al acelei case. Nu avea cum sa fie lasata mostenirea cu clauza de intretinere, or fi facut contract de intretinere. Daca bunicii ar fi lasat un testament prin care erati si dvs mostenitori alaturi de tata, ati fi fost chemati la notar dupa decesul bunicilor pt a dezbate succesiunea.
La decesul tatalui vostru, nevasta va mosteni 1/4 din tot ce are tata la data decesului, iar dvs veti imparti 3/4. Tot nevasta are si un drept de habitatie pana la un eventual partaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-mai multi mostenitori miris miris Buna ziua, Bunicii mei au avut 7 copii. - Mama (fiica bunicilor) a murit acum 14 ani, bunica a murit acum 5 ani fara a se deschide succesiune. Anul trecut ... (vezi toată discuția)
Nelamurire! ol-i ol-i In cazul in care bunica mea a murit lasandu-i unchiului meu(fratele lui tata),o parte din avere mai exact casa,anexa gospodareasca, pamant e agricol etc....dar ... (vezi toată discuția)
Refuz de recunoastere a calității de mostenitor de catre actuala familie tatălui meu icpopescu icpopescu eu sunt fiul din prima căsătorie a tatălui meu care a decedat acum un an de zile, iar familia actuala refuza sa ma invite la masa ... (vezi toată discuția)