avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate / pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate / pensie alimentara

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: Am divortat de fosta mea sotie in 2009. Avem impreuna un baiat de 5 ani si jumatate. Baietelul nostru a ramas in cresterea mamei, eu platind pensie alimentara - 25% (aprox. 2100 RON). In urma sentintei de divort din 2009, nu am stabilit program de vizita, fiind lasat la latidinea noastra. Noi locuim in orase diferite (aceeasi situatie ca si in timpul casatoriei), asa ca il vad lunar si in perioada concediilor.

Ma intereseaza sa stiu daca:
- pot sa obtin efectuarea unui test de paternitate ADN (pe care sa-l platesc eu)?
- pensia alimentara a fost fixata in 2009 la 25% din veniturile salariale. In momentul de fatza este de 2100 RON. In ce conditii se poate modifica suma platita pentru pensia alimentara?

Va multumesc!
Mircea
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:22, 3 Septembrie 2013
- da, puteti face testul de paternitate, fie in buna intelegere cu mama copilului, fie deschizand o actiune in instanta;

- cuantumul pensiei de intretinere se poate modifica daca veniturile dvs. au scazut... dar, atat timp cat prin sentinta s-a stabilit pensia de intretinere datorata sub forma de procent din venituri, inseamna ca intotdeauna angajatorul se va raporta la veniturile dvs. atunci cand va calcula pensia de intretinere datorata.
Va multumesc pentru raspuns!
Mai am trei intrebari :-).

1. Ipotetic vorbind: daca in urma testului de paternitate se dovedeste ca nu este copilul meu, care vor fi consecintele legale?

2. In legatura cu pensia alimentara: in urma divorului, dupa cum am spus, s-a stabilit cota procentuala, 25%. Din ce stiu eu, aceasta cota este maxim cat se poate acorda. In ce conditii se poate redeschide proces pentru modificarea ei (ex: 15%-20%)? (de exemplu: in stabilirea acestei cote, judecatorule tine cont si de cheltuielile mele, nu doar de venituri?)

3. Tot legat de pensie: se poate cere ca o parte din pensia alimentara (sa zicem 5%) sa fie pastrata intr-un cont de economii din care sa beneficieze copilul la implinirea varstei de 18 ani?

Mircea
1. copilul va avea liniuta la rubrica "tata" din certificatul de nastere

2. aparitia unui alt copil in viata dvs.

3. Nu.
Imi dau seama ca poate par insensibil, insa nu am descris tot contextul care m-a facut sa pun aceste intrebari (refuzul mamei - din cand in cand - de a-mi vedea baiatul, de a-l duce la mine acasa, lucrurile pe care i le spune despre mine si despre parintii mei, modul in care il ingrijeste pe baiat, faptul ca il apropie pe baiat de prietenul ei actual spunandu-i ca el este tatal lui, iar eu sunt doar tatal biologic si financiar, etc...).

Poate e mai de ajutor sa spun si motivele pentru care pun aceste intrebari.

1. testul de paternitate: In ultimul timp fosta mea sotie il apropie pe copil de prietenul ei, iar in acelasi timp ii spune ca eu i-am alungat, ca eu nu-l iubesc, ca parintii mei nu-l iubesc. Eu nu il pot vedea foarte des - o data pe luna si in vacante (locuiesc la 250Km, in alt oras). Avand in vedere ca in timpul casatoriei - cand a fost conceput al mic - ne vedeam o data pe luna (locuiam in orase diferite), iar in ultima perioada observ o insistenta din partea ei de a-l indeparta pe baiat de mine, am inceput sa-mi pun intrebari pe care as vrea sa le clarific prin acest test.

Sa inteleg ca daca in urma testului de paternitate s-ar dovedi ca nu este copilul meu, singura consecinta este modificarea certificatului de nastere? Mama nu sufera nici o consecinta legala pentru minciuna si pentru faptul ca timp de 5 ani m-a facut sa cred ca am un copil? Si nu doar pe mine, dar si pe copil ca eu sunt tatal lui? Voi plati in continuare pensie alimentara?

2. In legatura cu pensia alimentara si de ce v-am intrebat in ce conditii se poate modifica cota.

In lege am vazut ca aceasta pensie se stabileste in functie de venituri, dar si de nevoile copilului. In acelasi timp este maxim 25% din venit. Din ce inteleg eu este ca poate fi si de, sa zicem, 15%.
Dupa cum am zis mai sus platesc o pensie in valoare de 2100 RON (o suma decenta pentru cresterea unui baiatel de 5 ani).
Motivele pentru care as dori diminuarea:
a. suma de bani pe care o dau nu se vede in ingrijirea copilului (alimentatie, imbracaminte, sport, etc...)
b. pentru a-mi vedea fiul, fiind in alta localitate, un drum ma costa 150 RON + cadouri, etc...
Mi-as dori sa imi petrec fiecare weekend cu el. Asta insa ar insemna inca aproximativ 800 - 900 RON, motiv pentru care il vad doar o data pe luna (fosta mea sotie niciodata nu il aduce la mine).

Intrebarea mea: judecatorul, cand stabileste cota, ce criterii foloseste pentru a alege de la 1 la 25? O data stabilita la 25%, se poate modifica doar daca mai am alt copil?
Si o alta intrebare: eu nu am nici un cuvant de spus in felul cum se creste copilul sau sunt cheltuiti acesti bani?










Multe intrebari si nedumeriri aveti... ar fi bine sa contactati direct un avocat si sa aveti o discutie mai ampla si cu multe detalii pe ce pot fi discutate numai in cadrul relatiei avocat-client, care este confidentiala.

In ceea ce priveste "cuvantul pe care il aveti de spus" conteaza foarte mult, din punct de vedere legal, ce contine hotararea de divort cu privire la exercitarea autoritatii parintesti de catre fiecare dintre parinti precum si raporturile parinti-minor.

Concluzia: contactati direct un avocat cu care sa discutati pornind de la continutul sentintei de divort. In functie de discutia avuta, exista mai multe sau mai putine posibilitati.

Alte discuții în legătură

Actiune de tagada paternitate GRIGORE CRYSTINA GRIGORE CRYSTINA Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea speta: Fostul sot a deschis un proces ce are ca obiect tagada paternitate. Copilul este ... (vezi toată discuția)
Fostul sot CataAndrei CataAndrei Buna ziua, Fostul sot al actualei mele prietene, o da in judecata precum copilul din timpul casatoriei celor doi nu este al lui, cu toate ca acum 15 ani, la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie actiune in tagada paternitatii liduska liduska M-am casatorit in anul 2000. In 2002 am nascut un baiat. Casatoria noastra s-a desfacut printr-o sentinta de divort in anul 2005. Acum, in 2011 a facut un test ... (vezi toată discuția)