avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate / pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate / pensie alimentara

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: Am divortat de fosta mea sotie in 2009. Avem impreuna un baiat de 5 ani si jumatate. Baietelul nostru a ramas in cresterea mamei, eu platind pensie alimentara - 25% (aprox. 2100 RON). In urma sentintei de divort din 2009, nu am stabilit program de vizita, fiind lasat la latidinea noastra. Noi locuim in orase diferite (aceeasi situatie ca si in timpul casatoriei), asa ca il vad lunar si in perioada concediilor.

Ma intereseaza sa stiu daca:
- pot sa obtin efectuarea unui test de paternitate ADN (pe care sa-l platesc eu)?
- pensia alimentara a fost fixata in 2009 la 25% din veniturile salariale. In momentul de fatza este de 2100 RON. In ce conditii se poate modifica suma platita pentru pensia alimentara?

Va multumesc!
Mircea
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:22, 3 Septembrie 2013
Aveți dreptate. :)
Mă refeream la prevederea similară din Codul familiei.
Vroiam să spun că nu este vorba de contestația filiației față de tată ci de tăgada paternității.

Printr-o acțiune în tăgada paternității întemeiată pe Codul familiei se poate cere testul de paternitate.
Se poate cere, insa n-o sa-i respinga cererea ca tardiv introdusa ?
Depinde de momentul la care soțul a aflat că prezumția nu corespunde realității.
Nu e ușor de dovedit asta, dar nu e nici imposibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune de tagada paternitate GRIGORE CRYSTINA GRIGORE CRYSTINA Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea speta: Fostul sot a deschis un proces ce are ca obiect tagada paternitate. Copilul este ... (vezi toată discuția)
Fostul sot CataAndrei CataAndrei Buna ziua, Fostul sot al actualei mele prietene, o da in judecata precum copilul din timpul casatoriei celor doi nu este al lui, cu toate ca acum 15 ani, la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie actiune in tagada paternitatii liduska liduska M-am casatorit in anul 2000. In 2002 am nascut un baiat. Casatoria noastra s-a desfacut printr-o sentinta de divort in anul 2005. Acum, in 2011 a facut un test ... (vezi toată discuția)