avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate / pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate / pensie alimentara

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: Am divortat de fosta mea sotie in 2009. Avem impreuna un baiat de 5 ani si jumatate. Baietelul nostru a ramas in cresterea mamei, eu platind pensie alimentara - 25% (aprox. 2100 RON). In urma sentintei de divort din 2009, nu am stabilit program de vizita, fiind lasat la latidinea noastra. Noi locuim in orase diferite (aceeasi situatie ca si in timpul casatoriei), asa ca il vad lunar si in perioada concediilor.

Ma intereseaza sa stiu daca:
- pot sa obtin efectuarea unui test de paternitate ADN (pe care sa-l platesc eu)?
- pensia alimentara a fost fixata in 2009 la 25% din veniturile salariale. In momentul de fatza este de 2100 RON. In ce conditii se poate modifica suma platita pentru pensia alimentara?

Va multumesc!
Mircea
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:22, 3 Septembrie 2013
Cota de 25% din venituri este stabilita prin lege, conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

Daca in urma testului de paternitate s-ar dovedi ca nu este copilul dumneavoastra, singura consecinta este modificarea certificatului de nastere iar mama copilului nu sufera nici o consecinta legala pentru minciuna si pentru faptul ca timp de 5 ani v-a facut sa credet ca aveti un copil si pe copil ca dumneavoastra sunteti tatal lui.

Nu veti mai plati in continuare pensie alimentara daca se dovedeste ca nu sunteti tatal copilului.

Art. 434 din Noul Cod Civil prevede ca orice persoană interesată poate cere, oricând, instanţei să constate că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca prezumţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare civilă ca fiind născut din căsătorie.

In primul rand nu mai sunteti in termen pt un proces de tagaduire a paternitatii, faptul ca il instraineaza pe copil de dvs, nu e un motiv pt repunere in termen. Noul cod civil nu se aplica copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare.
Ca sa aveti un cuvant de spus in cresterea si educarea copilului , puteti face cerere in instanta pt ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca ( art 397 NCC), puteti propune un program de vizita, parte din el si la domiciliul dvs, sistarea platii pensiei pt o perioada mai lunga in care copilul e la dvs, stabilirea pensiei in natura sau parte in natura, parte in bani sau in subsidiar micsorarea pensiei, adaptata la nevoile copilului , dar si la venitul dvs.

Nu aveti ce sa modificati la pensie.
Suma e mica...

Testul ADN se poate face daca va aflati in termen.
In caz contrar nu mai aveti dreptul la asa ceva.
romania inedit a scris:

Art. 434 din Noul Cod Civil prevede ca orice persoană interesată poate cere, oricând, instanţei să constate că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca prezumţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare civilă ca fiind născut din căsătorie.


Articolul 434 C.civ. nu are nici o legătură cu speța în discuție deoarece nu sunt puse în discuție condițiile aplicării prezumției de paternitate a copilului născut în timpul căsătoriei. Nimeni nu contestă faptul că minorul s-a născut în timpul căsătoriei, deci soțul mamei este prezumat a fi tată.

Se pune problema răsturnării acestei prezumții de către soțul mamei din momentul nașterii copilului, deci sunt aplicabile art. 430 C.civ.

După părerea mea se poate discuta dacă acțiunea în temeiul art. 430 este prescrisă sau nu. Depinde de momentul în care prezumatul tată a aflat că prezumția nu corespunde realității.

O acțiune în tăgada paternității ar putea fi în principiu admisibilă. Vorbiți cu un avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
Patrick_, utilizator
De ce ar fi aplicabil art 430 daca e vb de un copil nascut inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil?

Alte discuții în legătură

Actiune de tagada paternitate GRIGORE CRYSTINA GRIGORE CRYSTINA Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea speta: Fostul sot a deschis un proces ce are ca obiect tagada paternitate. Copilul este ... (vezi toată discuția)
Fostul sot CataAndrei CataAndrei Buna ziua, Fostul sot al actualei mele prietene, o da in judecata precum copilul din timpul casatoriei celor doi nu este al lui, cu toate ca acum 15 ani, la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie actiune in tagada paternitatii liduska liduska M-am casatorit in anul 2000. In 2002 am nascut un baiat. Casatoria noastra s-a desfacut printr-o sentinta de divort in anul 2005. Acum, in 2011 a facut un test ... (vezi toată discuția)