avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune de tagada paternitate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune de tagada paternitate

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea speta:
Fostul sot a deschis un proces ce are ca obiect tagada paternitate. Copilul este nascut în luna aprilie 2013, în timpul casatoriei, iar noi am divortat în anul 2020. În actiunea sa fostul sot sustine faptul ca a fost trecut la rubrica ‘’ tatal copilului’’ în registrul starii civile, precum si in certificatul de nastere al copilului, deoarece data conceptiei si nasterea au avut loc în timpul casatoriei. Specific faptul ca el a fost cel care a mers sa declare copilul. De la momentul divortului a platit pensie alimentara pana în prezent si chiar a facut mai multe plangeri penale la politie pentru programul de vizita.
Atat la procesul de divort și de stabilire pensie alimentara, cat si la apelul pentru programul de vizita nu a sustinut niciodata faptul ca nu este tatal copilului.
În actiunea sa invoca art. 414 alin. 2 , art. 429 alin. 1 si alin. 2, art. 434 Cod Civil.
Spuneti-mi va rog actiunea lui de tagada paternitate poate sa fie admisa?
Cel mai recent răspuns: GRIGORE CRYSTINA , utilizator 12:46, 1 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
referitor la tagada , articolul e 430
Art 430 Tăgada paternităţii de către soţul mamei | Codul Civil
(1) Soţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii.

daca invocati prescriptia in intampinare
trebuie sa faca dovada ca a aflat curand ca nu e tatal copilului si instanta va dispune sa faceti test ede paternitate ( el si copilul) si daca nu e , se admite cererea.
Veti da si banii de pensie inapoi
daca e el tatal, va plati cheltuielile de judecata, inclusiv costul testului
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
gi-jane2, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort omama omama Buna ziua,sunt in divort ,in acelasi timp locuiesc cu concubinu,cu care am ramas insarcinata,este posibil ca aceasta sarcina sa-mi afecteze la divort? va ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii mircealoko mircealoko buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere anamarton anamarton Buna ziua.Imi cer scuze de deranj as dori sa stiu ce pot face sau ce trebuie sa fac ptr a schimba numele tatalui dintr-un certificat de nastere a unui bebe de ... (vezi toată discuția)