in timpul divortului cu sotia mea am facut o transactie ,ea a renuntat la orice drept cu privire la locuinta noastra formata din 3 camere -63 mpsi 1100 -teren ..in favoarea fiului meu de 21 ani.doresc sa-mi spuneti ce pot face pentru a intra in posesia partii mele
.
eu mi-am refacut viata si nu ma inteleg cu fiul meu .multumesc
ªi instanţa a luat act de tranzacţia despre care vorbiţi? Apare ea în hotărîrea judecătorească?
Vă întreb deoarece mi-e greu să cred. Renunţarea la dreptul de proprietate este reglementată de art.889 C.civil, iar prevederile acestui articol sunt de strictă aplicare:
Renunţarea la dreptul de proprietate
(1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.
(3) În situaţia bunurilor grevate de sarcini reale, unitatea administrativ-teritorială care a preluat bunul este ţinută în limita valorii bunului.
Fiul nu putea să dobîndească cota mamei sale ca urmare a renunţării acesteia la dreptul de proprietate şi nici ca urmare a tranzacţiei dintre părinţi, ci doar în urma unui act translativ de proprietate (vînzare, donaţie), iar asta doar după ce s-ar fi stabilit care este cota mamei.
Poate că nu sunt eu bine informat... Sau poate expunerea dumneavoastră nu este exactă sau conformă cu realitatea.
Trebuie sa mergeti la biroul unui avocat cu hotarea judecatoreasca in care instanta a luat act de tranzactie. Un sfat competent il puteti primi doar de la un avocat care are documentele in fata.
Fosta soţie putea să renunţe în favoarea fiului, doar la partea care i se cuvenea din acest apartament. Prin hotărârea judecătorească s-a făcut partajul între d-voastră şi soţia, în urma divorţului sau nu?