avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum scap de actul aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum scap de actul aditional

Buna ziua.

Ma aflu in situatia urmatoare. Lucrez de 3 ani ca inginer pentru o companie mare din Romania. Incepand cu 2012 am fost bagat intr-un program de formare profesionala pe o durata de 3 ani. In fiecare an cate 2 module a cate 4 saptamani. Un modul in tara un modul in strainatate. Am semnat deasemenea un contract aditional in care se prevede ca valoarea totala a cursurilor este de 30.000 euro (suma pe care eu o consider aberant de mare). Pana acum am facut 3 module (adica jumatate). In contract se precizeaza ca daca demisionez la mai putin de 3 ani de la absolvirea cursurilor trebuie sa restitui o suma proportionala cu perioada ramasa din cei trei ani. Momentan am o oferta de angajare de la o alta companie. Oferta este mult mai buna financiar decat la actuala firma, insa nu suficient ca sa acopere cei 15.000. Exista vreo sansa sa scap de aceasta clauza in instanta? Exista posibilitatea sa cad la un comun acord cu actuala companie incat sa se ajunga la o suma ceva mai rezonabila?
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
Geloo, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:32, 29 August 2013
Exista posibilitatea renegocierii acelui act aditional semnat de dvs cu privire la restituirea cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Insa acest lucru trebuie acceptat si de catre actualul dvs angajator.

Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională.
Exista posibilitatea ca in instanta sa se constate ca valoarea solicitata este prea mare.
Va multumesc pentru raspuns. Tinand cont ca pana acum am efectuat fix 60 zile de curs, (in total, daca finalizez cursul, se fac 120 zile), se poate motiva ca respectivul curs nu a avut mai mult de 60 de zile, deci aditionalul este lovit de nulitate? Ar mai fi alte chichite de care m-as putea lega pentru a nu plati suma respectiva? De exemplu, nesemnarea de catre mine pe fiecare pagina a contractului aditional. Ma gandeam deasemenea la faptul ca s-au schimbat conditiile de munca. De exemplu, la momentul semnarii aditionalului aveam masina de companie. Intre timp mi-a fost luata. Alte idei? :D
Motive diverse se pot invoca , insa cea care decide in final este instanta de judecata.

Daca cursul a avut o durata de 60 de zile si nu de 120 de zile asa cum se prevede in contract atunci este un motv de diminuarea a sumei respective.
Geloo a scris:Va multumesc pentru raspuns. Tinand cont ca pana acum am efectuat fix 60 zile de curs, (in total, daca finalizez cursul, se fac 120 zile), se poate motiva ca respectivul curs nu a avut mai mult de 60 de zile, deci aditionalul este lovit de nulitate?
Nu este valabila o astfel de motivare, deoarece incepand cu luna mai 2011, a fost modificat Codul muncii, in sensul ca nu mai prevede o perioada minima / maxima de scoatere din productie pentru a fi obligat sa restituiti banii.
Cum inteleg ca dvs. ati inceput cursurile (si ati semnat actul aditional) in 2012, atunci nu va ajuta ca in 2011 exista o limita minima de 60 de zile " scotere din productie pentru curs".

Este foarte adevarat ce a scris @ freeelis, ca faptul ca nu ati finalizat cursul (ati facut doar jumate) ar putea sa duca la reducerea sumei de restituit, daca si numai daca furnizorul de curs nu va fi platit de angajator pentru toata durata stabilita intitial, chiar daca sunt absenti.
Din experienta mea, astfel de cursuri se stabilesc prin contracte intre angajator si furnizor, iar angajajatoru va plati cursul intreg sau o mare parte din el chiar daca angajatul nu se prezinta (cam ca si o rezervare la hotel neanulata la timp), pentru ca cel care organizeaza cusul a facut deja mare parte din pregatiri si chiar si-a calculat un cost in functie de numarul de participanti.

Nici chichitele de genul "nu am semnat pe fiecare pagina" nu va ajuta (cu, fara sa mi-o luati in nume de rau, nici nu v-ar face cinste sa le invocati in fata unui judecator cata vreme ati stiut perfect ce semnati si nu v-a fraierit nimeni sa semnati ceva ce nu ati citit / inteles).
Schimbarea conditiilor de munca prin luarea masinii (1) nu stiu daca este chiar o schmbare a conditiilor, pentru ca nu cunosc toate detaliile activitatii dvs. si a angajatorului dvs. Sincer, nu cred sa fie o schimbare in sensul definit de lege. In plus, chiar daca ar fi, cata vreme ati continuat sa lucrati dupa ce a intervenit schimbarea si va dati demisia numai pentru ca ati gasit ceva mai bun (nu pentru ca vi s-a schimbat felul muncii / conditiile de munca), inseamna ca ati plecat din initiativa dvs., si conform actlui, datorati cheltuielile cu acele cursuri.

Daca acea clauza este legala (din ce descrieti dvs. pare legala, dar nu am citit clauza deci pot sti sigur), iar dvs. nu veti restitui banii de bunavoie, angajatorul va va actioa in instanta. In instanta, va putea sa obtina contravaloare cheltuielilor pe care va dovedi (cu chitante si facturi) ca le-a efectuat cu cursul dvs. In acest moment veti afla cu siguranta daca suma de 30.000 de euro este "umflata" artificial, sau este chiar costul = paguba pe care ati produs-o angajatorului dvs. prin plecare.
Inainte sa ajungeti in aceasta situatie, puteti discuta cu angajatorul sa ajungeti la o solutie convenabila ambilor, dar nu aveti mecanism legal sa il fortati sa acepte nimic sau sa va "fofilati" complet de la plata.

Si mie mi se pare foarte mare costul de 30.000 de euro, dar relevant nu este daca suma e mare, ci daca suma este real cheltuita de angajator pentru dvs., sau este doar un bau-bau care sa va sperie sa nu demisionati. Daca suma e reala, mi se pare foarte amuzant sa investesti atata in formarea unui angajat pe care apoi sa nu il poti motiva constructiv sa ramana in firma respectiva macar 3 ani dupa curs.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
smeagull, utilizator
Raspunsul este dur, dar aveti perfecta dreptate. Nu imi face nici o cinste faptul ca vreau sa plec desi am semnat un act aditional si stiam foarte bine la ce ma bag. Cu toate acestea, cand apare cate o oprtunitate cu totii vrem la mai bine. O sa incerc sa am o discutie cu angajatorul ca sa vad daca reusesc sa ajungem la un acord comun pentru incetarea contractului.

Alte discuții în legătură

Cursuri igiena platite de angajat mnd mnd Buna ziua, Firma la care lucrez organizeaza si plateste cursuri de igiena, costuri care ulterior ni se opresc din salariu pe baza unui act aditional la ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala si act aditionale apetra apetra In societate se organizeaza cursuri de formare (de limbi straine, altele specifice domeniului de activitate in care ne desfasuram activitatea, de management ... (vezi toată discuția)
Clauza act aditional - formare profesionala catalin13 catalin13 Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou ... (vezi toată discuția)