avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reguli noi în procedura succesoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reguli noi în procedura succesoralã

Din septembrie 2012 s-a modificat procedura de soluționare a moștenirilor după cum urmează:
Odată cu înregistrarea decesului de către Primăria unde a decedat persoana, certificatul de deces se trasmite la locul nașterii (dacă decesul a avut loc în altă localitate decât aceea unde își are domiciliul) pentru înregistrarea decesului în Registrul de Stare Civilă dar împreună cu Anexa 24 (care cuprinde partea de avere cunoscută și moștenitorii cunoscuți) se transmite și la Camera Notarilor din raza teritorială unde a avut defunctul ultimul domiciliu. La rândul ei, Camera Notarilor angajează răspunderea unui notar competent teritorial pentru soluționarea dosarului.
Notarul citează moștenitorii cunoscuți (aceia indicați în Anexa 24), timp de un an de zile (care este termenul de opțiune succesorală prevăzut de Noul Cod Civil) iar pentru cei a căror adresă este necunoscută citarea se face printr-un ziar de largă publicitate și pe ușa biroului notarial. În cazul în care în termen de 1 an nu se prezintă nici un moștenitor notarul suspendă dosarul pe lipsa părților.
În cazul în care există dovezi clare că toți moștenitorii au cunoștință de existența dosarului succesoral dar aceștia nu se prezintă cu toții la notar ci numai unii dintre ei și nici nu fac o declarație autentică de acceptare a succesiunii, în același termen de 1 an, mai sus menționat, notarul public, în baza art. 1112, îi declară renunțători pe moștenitorii lipsă și eliberează Certificatul de Moștenitor doar pe numele celor care se prezintă la moștenire, cei absenți fiind prezumați că au renunțat la moștenire.
Pe cale de consecință este imperios necesar ca în termen de un an de zile moștenitorii să accepte succesiunea pentru a nu intra sub incidența articolului 1112 Cod Civil, printr-o declarație autentică notarială care se înscrie în Registrul Național de Opțiuni Succesorale, registrul care este obligatoriu de verificat de notarii care emit Certificatul de Moștenitor.
Mai trebuie de știut că timp de doi ani de la deces, moștenitorii nu sunt ținuți a plăti vreun impozit pe succesiune, fiind scutiți de plata acestuia, așa cum prevăd dipoz. Codului fiscal, art 77 indice 1 dar că, după expirarea acestui termen, se datorează acest impozit către stat care este în cuantum de 1% din valoarea masei succesorale, calculată după expertizele folosite de notarii publici, întocmite de experți evaluatori și avizate de Ministerul de Finanțe.
După cum vedeți, orice întârziere în rezolvarea problemelor legate de moștenire costă, așa că sfatul meu este să vi le rezolvați la timp.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:34, 19 Septembrie 2013
De ce simplu daca se poate complicat? Asta este intrebarea?
De regula decesul este declarat de o persoana apropiata celui decedat (sot, sotie, copii, rude).
Fara certificat nu se poate face imormantarea. In acest caz, Oficiul starii civile da un duplicat pentru actiuni urgente si originalul il transmite la locul nasterii?? Pana acum anexa 24 se elibera la cererea celui interesat sau a notarului solicitat intr-o succesiune. Daca decedatul s-a nascut la Cucuiet Deal, dar traieste de 50 ani la Maglavit (850 km distanta), unde transmite actul de deces???
Doasarul de succesiune de deschide automat, dar numai de camera notarilor?
Camera notarilor, pe ce criterii repartizeaza dosarul de succesiune?
Ceva este neclar, dar poate nu inteleg eu.
Poate ne lumineaza un notar! #-o
De murit as putea sa mor pe drum, pe stanga sau pe dreapta globului pământesc si oriunde pe aiurea.

Pentru că locul morţii poate fi oriunde, dar e ştiut ca omul nu pleacă prin lume ca melcul cu casa in spinare, competenta în materie succesorala aparţine notarului de la locul ultimului domiciliu al defunctului. (mai uşor de determinat decât fundul oceanului ales ca loc al morţii dacă îţi vine cheful să te-azvârli undeva).

ªi atunci, ce treaba are primaria de la locul unde voi muri când mi-o fi rândul şi mai ales aceea de la locul unde m-a facut mama cu procedura mea succesorală!?

Păi, cam NICIUNA, dacă nu se-ntâmplă să-ţi fi petrecut viaţa în acelaşi km. pătrat de spaţiu terestru (cuprinzând odaia în care te-ai născut, în care ai domiciliat şi-n care mori).

Cine ar putea să ceară deschiderea procedurii succesorale notariale!? Secretarul consiliului local al localităţii în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii succesiunii. (art. 102 din lege)

Aceste bunuri s-ar putea găsi la locul morţii ori la locul naşterii, dar numai din pură întâmplare. Sau dacă, ... în loc să te azvârli în ocean alegi pentru asta un lighean cu apă proprietatea ta şi te duci pe unde te-a făcut mama, lăsând în urma ta ligheanul pe raza consiliului local al cărui secretar ar putea solicita astfel deschiderea procedurii.

Faţă de cele de mai sus, spuneţi-mi dvs. ce ar trebui să văd în ce ziceţi că se practică şi mai ales în centralizarea şi repartizarea cauzelor succesorale "în mod echitabil fiecăruia dintre notarii publici competenţi" !?!






Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa 24 primaria ultimului domiciliu sau primaria/primariile unde se gasesc bunurile? s_mari s_mari Cod Civil Art. 954. - \" (2) Moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.\" Legea 36/1995 \"Art. 69. - (1) Procedura succesorală ... (vezi toată discuția)
Mostenire rude MariusClaudiu MariusClaudiu Buna ziua. Povestea mea este asta: in ordine cronologica, bunicul, tatal meu, bunica (ambii din partea tatalui), au decedat. Bunica a decedat anul asta dar eu ... (vezi toată discuția)
Mostenire-procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al unuia dintre copiii defunctului) aureliao2015 aureliao2015 Buna dimineata Care este procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al ... (vezi toată discuția)