Din septembrie 2012 s-a modificat procedura de soluționare a moștenirilor după cum urmează:
Odată cu înregistrarea decesului de către Primăria unde a decedat persoana, certificatul de deces se trasmite la locul nașterii (dacă decesul a avut loc în altă localitate decât aceea unde își are domiciliul) pentru înregistrarea decesului în Registrul de Stare Civilă dar împreună cu Anexa 24 (care cuprinde partea de avere cunoscută și moștenitorii cunoscuți) se transmite și la Camera Notarilor din raza teritorială unde a avut defunctul ultimul domiciliu. La rândul ei, Camera Notarilor angajează răspunderea unui notar competent teritorial pentru soluționarea dosarului.
Notarul citează moștenitorii cunoscuți (aceia indicați în Anexa 24), timp de un an de zile (care este termenul de opțiune succesorală prevăzut de Noul Cod Civil) iar pentru cei a căror adresă este necunoscută citarea se face printr-un ziar de largă publicitate și pe ușa biroului notarial. În cazul în care în termen de 1 an nu se prezintă nici un moștenitor notarul suspendă dosarul pe lipsa părților.
În cazul în care există dovezi clare că toți moștenitorii au cunoștință de existența dosarului succesoral dar aceștia nu se prezintă cu toții la notar ci numai unii dintre ei și nici nu fac o declarație autentică de acceptare a succesiunii, în același termen de 1 an, mai sus menționat, notarul public, în baza art. 1112, îi declară renunțători pe moștenitorii lipsă și eliberează Certificatul de Moștenitor doar pe numele celor care se prezintă la moștenire, cei absenți fiind prezumați că au renunțat la moștenire.
Pe cale de consecință este imperios necesar ca în termen de un an de zile moștenitorii să accepte succesiunea pentru a nu intra sub incidența articolului 1112 Cod Civil, printr-o declarație autentică notarială care se înscrie în Registrul Național de Opțiuni Succesorale, registrul care este obligatoriu de verificat de notarii care emit Certificatul de Moștenitor.
Mai trebuie de știut că timp de doi ani de la deces, moștenitorii nu sunt ținuți a plăti vreun impozit pe succesiune, fiind scutiți de plata acestuia, așa cum prevăd dipoz. Codului fiscal, art 77 indice 1 dar că, după expirarea acestui termen, se datorează acest impozit către stat care este în cuantum de 1% din valoarea masei succesorale, calculată după expertizele folosite de notarii publici, întocmite de experți evaluatori și avizate de Ministerul de Finanțe.
După cum vedeți, orice întârziere în rezolvarea problemelor legate de moștenire costă, așa că sfatul meu este să vi le rezolvați la timp.
Cel mai recent răspuns:
romascanu , moderator
09:34, 19 Septembrie 2013