avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire rude
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire rude

Buna ziua. Povestea mea este asta: in ordine cronologica, bunicul, tatal meu, bunica (ambii din partea tatalui), au decedat. Bunica a decedat anul asta dar eu am aflat dupa 3 luni de la o cunostinta. Intrebare: 1. Daca bunica a lasat un testament in care eu nu sunt mentionat, nu am dreptul la nici o mostenire? 2. Unde pot afla daca s-a intamplat asta? (la ce insitutii). Nu vreau sa contactez rudele bunicii. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MariusClaudiu , utilizator 13:32, 18 Martie 2015
Buna ziua!
In primul rand, mergeti la un birou notarial si faceti declaratie de acceptare a succesiunii in urma bunicii (tatal dvs. fiind predecedat, prin reprezentare, aveti dreptul legal la cota ce i-ar fi revenit tatalui dvs din masa succesorala a bunicii). Dupa cate inteleg din ceea ce scrieti, sunteti inca in termenul legal de acceptare (1 an de la decesul acesteia). Dupa tatal dvs aveti certificat de mostenitor? Ati acceptat succesiunea in urma lui?
Apoi, solicitati deschiderea procedurii succesorale (la un notar din raza teritoriala a domiciliului bunicii). Astfel veti afla tot ce va intereseaza (notarul va face verificarile in registrele succesorale si veti sti daca exista sau nu testament). Daca exista testament, il puteti ataca, fiind mostenitor rezervatar. Aveti dreptul la rezerva succesorala de 50% din cota ce i-ar fi revenit de drept tatalui dvs. daca ar fi trait.
Este important sa acceptati succesiunea in termenul legal.
Da, succesiunea de pe urma tatalui este facuta. Multumesc pentru informatii.
"Cererea pentru deschiderea succesorală cuprinde:

- datele privitoare la starea civila a defunctului (inclusiv data decesului);

- numele, prenumele si domiciliul persoanelor cu vocaţie succesorala;

- bunurile supuse succesiunii, cu menţionarea valorii lor;

- pasivul succesoral.

Dovada decesului se va face cu certificatul de deces sau cu Anexa nr. 24 emisă de Consiliul local al localităţii în raza căruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Aceleaşi acte vor face dovada si al ultimului domiciliu al defunctului." Sursa :[ link extern ]

Daca nu cunosc data decesului, bunurile si valorile lor si nu am nici dovada decesului ce fac? Se ocupa notarul de aceste lucruri?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
MariusClaudiu, utilizator
Daca nu aveti certificatul de deces, puteti face o solicitare la Primaria localitatii in care a avut ultimul domiciliu prin care solicitati copie dupa certificat (banui ca numele il cunoasteti). Referitor la bunuri, tot la Primaria respectiva, solicitati Anexa 24.
Multumesc pentru informatii. Mi-au fost de ajutor. Mai am insa o intrebare: cine face expertiza proprietatilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la ce primaria se elibereaza anexa 24? NewAgeOfDarkness NewAgeOfDarkness De la ce primaria se elibereaza Anexa 24? De la primaria localitatii A unde isi are ultimul domiciliu bunica mea decedata am primit raspuns ca nu detine ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 primaria ultimului domiciliu sau primaria/primariile unde se gasesc bunurile? s_mari s_mari Cod Civil Art. 954. - \" (2) Moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.\" Legea 36/1995 \"Art. 69. - (1) Procedura succesorală ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunica decedata ContSters22096 ContSters22096 bunica mea a decedat de curand si as dori cateva sfaturi: parintii mei au decedat la randul lor, astfel ca am intlels ca vin la mostenire in locul tatalui ... (vezi toată discuția)