avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accident de circulatie - raspunderea parintelui (copil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accident de circulatie - raspunderea parintelui (copil major)

Aseara un baiat cu o masina inmatriculta in Anglia, volan pe partea dreapta a avariat 6 masini parcate regulamentar, printre ele numarandu-se si a mea. Problema este ca persoana respectiva nu avea asigurare valabila la masina, iar paguba mea personala este de 200 de mil. Masina era a tatalui sau. Intrebare mea este daca pot angaja raspunderea civila a parintelui avand in vedere faptul ca trebuia sa aiba cunostinta ca nu are asigurare valabila la masina si totusi i-a incredintat-o fiului sau sa o conduca? intreb asta deoarece simpla raspundere a baiatului (major, 24 ani) nu ma ajuta cu nimic, acesta fiind insolvabil.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 07:34, 1 Septembrie 2013
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Totusi baiatul a luat masina cu permisiunea expresa a tatalui sau, situatie care o pot dovedi cu martori. Tatal avea cunostinta ca nu avea asigurarea valabila la masina si totusi i-a incredintat-o baiatului nestiutor (fapta ilicita), nu se poate vorbi totusi pe acest rationament despre o raspundere civila delictuala pentru fapta proprie a parintelui si despre un prejudiciu previzibil? va multumesc inca o data
Nu se poate vorbi de asa ceva, baiatul este major si raspunde personal pentru faptele sale. De ce nu a verificat inainte actele masinii cand s-a suit la volan, de rationamentul asta ce parere aveti?
Consider fara indoiala faptul ca baiatul major va raspunde pe considerentul expus de dumneavoastra. Problema mea era daca exista vreo modalitate sa antrenez si raspunderea parintelui? Baiatul nu detine niciun bun in proprietate, iar paguba care a facut-o trece lejer de 1 miliard. Ce se poate face in cazul acesta? Chiar daca vom avea castig de cauza in justitie de unde ne vom indestula pentru acoperirea prejudiciului, aceasta este problema noastra!
Va reparati masinile apeland la "Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii" urmand ca FPVS sa se "indestuleze" apeland la justitie.
Din moment ce nu exista victime, nu se poate vorbi de accident in intelesul OUG 195/2002 ci doar de o simpla (multipla) tamponare. In cazul in care autorul tamponarilor nu s-a prezentat la politie in termen de 48 de ore pt a anunta evenimentul atunci se poate vorbi de un dosar penal. Plangerea pt distrugere este superflua si neavenita deoarece in CP pagubele produse prin accidente rutiere nu se incadreaza in aceasta fapta. Daca soferul nu avea permis de conducere atunci poate i se va intocmi dosar penal pt conducere fara permis sau daca a fost surprins imediat dupa eveniment si a fost testat pt alcool (ca in aceasta situatie este clar ca nu putea fi treaz) si i s-a gasit peste 0,8 g/1000ml alcoolemia .
Cat despre despagubiri, putin probabil sa obtineti ceva. De la FPVS , incercati dar din moment ce este cunoscut autorul vi se va spune sa va indreptati pretentiile asupra lui, fpvs nu este un fond de binefacere pt insolvabili. Parintele nu raspunde pt faptele copilului decat daca acesta este minor ar putea raspunde doar daca a incredintat autoturismul spre a fi condus unei persoane despre care stia ca nu are pernis

Alte discuții în legătură

Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu autor necunoscut Pavalasc Pavalasc Ce putem face dacă am fost accidentați în trafic, de o mașină necunoscuta, și la care nu am putut sa ii vedem numărul de înmatriculare, iar șoferul a ... (vezi toată discuția)
Accident masina neasigurata simpatiq87 simpatiq87 Buna ziua, In anul 2006, pe cand aveam 18 ani ( mic si prost ), am comis un accident neavand permis de conducere ( de aceasta problema am scapat, mi s-a ... (vezi toată discuția)