avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot proceda pentru a-mi vinde partea din mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot proceda pentru a-mi vinde partea din mostenire?

Bună ziua,

Vă prezint următoarea situație. Suntem 3 copii la părinti, ambii parinti au decedat iar partea mea din casa as dori sa o vand. Pentru ca se pare ca ceilalti doi copii, nu stiu din ce motive, tergiverseaza lucrurile și inca succesiunea nu s-a facut ( desi tata a murit la inceputul anului ) as dori sa-mi vand cota ce mi se cuvine legal. Cum pot proceda ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:07, 30 August 2013
In primul rand, trebuie sa faceti dezbaterea succesiunii, pentru ca nu puteti vinde ceva ce nu aveti. Apoi veti putea vinde cota ideala sau faceti iesirea din indiviziune.
Ana Mocanu a scris:

In primul rand, trebuie sa faceti dezbaterea succesiunii, pentru ca nu puteti vinde ceva ce nu aveti.


Nu e tocmai aşa. Moştenitorul are deja dreptul de proprietate asupra părţii lui de moştenire încă de la data deschiderii succesiunii (data decesului celui care lasă moştenirea). Prin urmare, are ce să vîndă şi are şi temeiul legal în noul cod civil:

Art. 1.747. -
(1) În sensul prezentei secțiuni, prin moștenire se înțelege dreptul de a culege o moștenire deschisă sau o cotă din aceasta
(2) Sub sancțiunea nulității absolute a contractului, vânzarea unei moșteniri se încheie în formă autentică.


Dacă şi cînd şi în ce condiţii va găsi un cumpărător pentru moştenire (care înseamnă o universalitate, cu activ şi pasiv), e altă problemă.

Altfel, soluţia indicată de Ana Mocanu este corectă.
sunt ceva noutati in noul cod civil referitoare la succesiune?
pentru acceptarea unei succesiuni poti merge la orice notar? de ce acte ai nevoie? am mai citit discutii cum ca nu ar fi nevoie de certificatul de deces , unii notari cer altii nu, ci doar de buletinul sucesorului si datele personale ale celui decedat?
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2013
loveromania, utilizator
Succesiunea s-a facut după unul dintre parinti, nu s-a facut inca pentru cel de-al doilea parinte. Desi am incercat pe cale amiabila să rezolvam cat mai rapid problema pentru ca nu-mi convine sa platesc impozit dupa o casa dupa care n-am niciun beneficiu ( si care nici nu e locuita ) am fost dusa cu vorba de fiecare data. Cum sa procedez mai departe, in concluzie ? Din punct de vedere legal inca mai este timp ( ca sa nu platim taxe mai mari pentru dezbaterea succesiunii ) insa nu se doreste acest lucru, dupa cum v-am relatat.
Solicitaţi notarului competent dezbaterea succesiunii. Dacă ceilalţi moştenitori nu se prezintă în urma citării, notarul va aplica dispoziţiile art.1112 C.civil:

Art. 1.112. -
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condițiile legii, nu acceptă moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103. Citația trebuie să cuprindă, sub sancțiunea nulității acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, și precizarea că, dacă succesibilul nu își exercită dreptul de a accepta moștenirea în termenul prevăzut la art. 1.103, va fi prezumat că renunță la moștenire
(2) Prezumția de renunțare operează numai dacă citația i-a fost comunicată succesibilului cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opțiune succesorală.


Dacă se prezintă dar nu vă înţelegeţi asupra masei succesorale, asupra cotelor etc, atunci notarul vă va elibera actul care vă deschide calea în instanţă.

Ideal ar fi ca din acel moment să angajaţi un avocat care să vă reprezinte în judecarea cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea procedurii succesorale - "elasticitatea" termenului citatiei biroului notarial SuziLiu SuziLiu Rog un pic de informatie legat de urmatoarea chestiune: - biroul notarial care se ocupa de problema succesiunii defunctei X (unde X este ruda iar eu ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)