avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Capacitate redusa de exercitiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Capacitate redusa de exercitiu

Buna ziua,
Am o bunica ce a ramas vaduva de curand. Are doi copii. Unul din ei a facut succesiunea pe casa parintilor si acum a convins-o pe bunica sa fie de acord cu vanzarea intregului imobil, cu rele intentii banuiesc (sa profite de suma de bani a vaduvei si sa o lase in strada). Bunica are o serie de afectiuni: a facut accident vascular cerebral cu semipareza pe partea dreapta, cardiopatie ischemica si alte cateva diagnostice care zic ca n ar fi concludente. As dori sa va intreb daca in urma unui control neurologic bunica ar putea sa ramana fara capacitatea de a incheia acte gen vanzare cumparare. Dansa sustine oricum in diverse discutii ca uita anumite lucruri sau ca nu mai gandeste ca inainte. Acest diagnostic de Accident Vascular Cerebral poate fi o baza solida pt scoaterea unui certificat care sa ii reduca capacitatea de exercitiu?
Cel mai recent răspuns: Observatorul , utilizator 14:32, 30 August 2013
Nu i se poate reduce capacitatea de exerciţiu. Ori rămîne cu ea întreagă, ori o pierde ca efect al punerii sub interdicţie.

Afecţiunea despre care vorbiţi nu este, în sine, suficientă pentru punerea sub interdicţie. Codul civil stabileşte condiţiile:

Art. 164. -
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească


Procedura este cea prevăzută de art.935 şi urm.C.pr.civilă.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare persoana ca neavand capacitate de discernamant yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu care este procedura prin care o persoana din cadrul familiei poate fi declarata fara discernamant in conditiile in care refuza sa ... (vezi toată discuția)
Restrictie maria1956 maria1956 buna ziua, parintii mei au 84-82 de ani si eu sunt singurul copil. in ultima vreme au inceput sa se apropie anumite persoane de dansii cu intentia de ai ... (vezi toată discuția)
Cerere adaa_19 adaa_19 buna seara!bunicul meu are 81 ani si traieste in concubinaj.a avut niste caderi psihice acum 1 an.el vrea sai faca doamnei cu care sta contract de vanzare ... (vezi toată discuția)