avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marfuri perisabile, expirate, deteriorate, etc
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marfuri perisabile, expirate, deteriorate, etc

Care este modalitatea corecta de a scoate din gestiune cu costuri minime marfurile perisabile si cele constatate expirate la inventar, degradate, etc.? Aceasta cheltuiala este deductibila fara a se colecta TVA sau nedeductibila si se colecteaza tva?
Cel mai recent răspuns: econo , utilizator 13:44, 4 Septembrie 2013
Actul normativ care reglementeaza limitele maxime ale perisabilitatilor, este Hotararea Guvernului 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.
Perisabilitatile produse in conditiile prezentate, se aproba de managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13 din H.G. 831/2004.
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
emil6702, utilizator
In anexa 1-perisabilitati pt.produse alimentare si nealimentare, pot utiliza 2 coeficienti din 3, de exemplu am un produs alimentar care a suferit modificari in urma transportului si mai apoi in urma depozitarii?
Puteti folosi chiar si 3 daca degradarea a survenit si in timpul desfacerii cu amanuntul.
Inregistrarile contabile in acest caz, sunt urmatoarele:
• inregistrarea scoaterii din gestiune a marfurilor expirate
607“Cheltuieli privind marfurile” = 371“Marfuri”
• inregistrarea TVA nedeductbila pentru marfurile expirate la nivelul TVA –ului dedus:
635 “Cheltuieli cu alte taxe, impozite si varsaminte asimilate” = 4427 “TVA colectata”
Nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.

Multumiri,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitatea microintreprinderilor edittuchi edittuchi Buna ziua O microintreprindere are marfuri expirate Aceste marfuri cand se scot din gestiune se impoziteaza cu 3% Care este baza legala (vezi toată discuția)
Scadere perisabilitati prod.alimentare gina.x gina.x Buna seara, Am si eu o nelamurire in legatura cu scaderea din stoc a marfurilor (produse alimentare expirate).Stiu ca exista un tabel cu limite de ... (vezi toată discuția)
Inreg mf expirate negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu care sunt inreg contabile pt scaderea din gestiune a mf expirate la o soc comerc comert cu amanuntul (vezi toată discuția)