avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Abuz de incredere, penal sau civil?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Abuz de incredere, penal sau civil?

Buna am o problema, anul trecut a venit un prieten la mine cu o propunere de afacere, anume el avea o firma si mi-a spus sa-i dau o suma de bani si sa-i modernizez infrastructura, iar ulterior acesta avea sa-mi cedeze prin asociere 50% din firma. Este vorba despre o firma de hosting.
Cunoscandu-l pe om am mers pe incredere, i-am dat suma de bani, i-am cumparat si un numar de 8 severe, destul de valoroase.

Dupa ce am terminat cu infrastructura, acesta tot ezita sa faca actele de asociere, invocand tot felul de motive, ba ca-i in concediu contabila, ba ca nu stiu ce. Au trecut 6 luni, acesta nu mai raspunde la telefon, se foloseste de infrastructura noua, are o cifra de afaceri aproximativ de 20.000 lei pe luna din care cheltuielile sunt cam 5000 lei.

Mai mult decat atat, am informatii ca aceasta a incercat sa vanda toata firma cu aparatura aferenta unei firme, insa nu s-au inteles la bani.

Acum intrebarea este urmatoarea: ce pot sa fac? sa-l actionez pe penal pentru abuz de incredere sau pe civil?
Mentionez ca am factura pe absolut tot, factura cu serii si garantii, chitante, extrase de cont de unde am facut plata.
De asemenea din cate stiu eu acesta si-a bagat aparatura pe firma in inventar ( cred ) desi nu detinea documente pe ea, probabil a falsificat ceva pentru ca eu nu mi-am dat acordul.

Intrebarea propriu zisa este daca-l actionez in istanta fie civil fie penal, ce pot cere pentru a asigura aparatura ca un fel de sechestru pana se lamureste treaba ca presupun ca va dura ani, si mi-e frica ca daca vede procesul o sa ia aparatura in regim de urgenta si o sa o ascunda sau inlocuiasca si sa ramanem fara obiectul cauzei. ( si intentionez sa-l pun sa plateasca toti banii care i-a facut cu aparatura mea )
Orice sfat e binevenit si de asemenea daca este vreun avocat in cluj care ar putea sa ma reprezinte astept un mesaj va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:39, 17 Martie 2018
Aveti dreptate, va multumesc pentru informatii, o sa consult un avocat saptamana asta si sper sa reusesc. E foarte urat ca aceasta aparatura se devalorizeaza si invecheste si cand o sa terminam procesul o sa ma aleg cu niste servere depasite care vor necesita inlocuire.
Buna Ziua , am imprumutat unei prietene o masina de cusut dupa cateva luni nu vrea sa imi mai dea masina inapoi . cum as putea sa imi recuperez masina ? multumesc
Codul penal
art.238 Abuzul de încredere
(1) Însușirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredințat în baza unui titlu și cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

In speta, formulati o plangere prealabila si o depuneti la politie/parchet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabila a sustras pe cont personal sume mari, modalitati recuperare bani de catre administrator mishavanator mishavanator Buna ziua, Contabila firmei a sustras de pe conturile firmei pe contul personal sume mari de bani de nenumarate ori si a inapoiat doar 35% inapoi. Am sanse sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita debitor fara bunuri love_singh love_singh In luna decembrie 2009 am imprumutat un amic cu 4400 lei pentru 30 zile,acesta urmand sa mi-i restitue in luna ianuarie 2010. Chiar el a insistat sa mergem la ... (vezi toată discuția)
Inselaciune cu bani imprumutati mdanam mdanam imi vine sa-ma dau cu capul de pereti, dar am facut-o si din pacate nu pot da timpul inapoi. Pe data de 1 dec 2010 am acceptat sa-mi ajut fostul iubit cu o ... (vezi toată discuția)