avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din suspendare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din suspendare somaj

Buna ziua. Am si eu o..."problemuta" ! Destul de serioasa pentru mine de fapt. Anul trecut am fost incadrata ca invatator cu contract pe o perioada determinata
( 31.08.2013 ),pana atunci fiind in somaj. Pe 31.09, adica sambata mie mi-a expirat contractul de munca iar astazi am si depus cererea de revenire in somaj pentru a nu pierde continuitatea pe "cartea de munca". De la somaj mi s-a spus ca nu pot fi incadrata decat din data depunerii cererii de somaj, adica de azi, de pe 2.09. Asta in conditiile in care 1.09. a fost duminica, zi nelucratoare. Ma intereseaza sa nu mi se intrerupa contractul de munca. Ma puteti sfatui, nu stiu,ceva, vreun alineat,articol in legea somajului ( 76/2002) care face referire la situatia aceasta imposibila... ?!? Efectiv e de necrezut, pentru o zi sa-mi intrerup 5 ani fara pauza pe c.m. Multumesc anticipat pentru orice raspuns !
Cel mai recent răspuns: mirei_80 , utilizator 18:35, 2 Septembrie 2013
Multumesc!
1. Perioada de somaj indemnizat nu este vechime in munca dar este stagiu de cotizare la pensie si sanatate, contributiile fiind platite de la buget de catre Agentia de Somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
...

3. Deci daca prin expresia "vechime in munca" v-ati referit la vechimea (stagiul de cotizare) pentru pensie si sanatate atunci raspunsul este DA.
Multumesc mult, intre timp m-am lamurit, am gasit in Codul Muncii. Oricum nu mai conteaza, avem o clasa politica ... daca s-ar putea numai obligatii, fara drepturi, ar fi perfect! Seara buna, multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiilor la (pentru) pensie florianpop florianpop In perioada 01-mai-2001/26-ian-2002 , am fost somer. doresc sa stiu daca am beneficiat de plata CAS...........(legea 76/2002). Va multumesc. Florian P. (vezi toată discuția)
Somajul se considera vechime in munca? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarele intrebari: - se considera somajul vechime in munca si unde este reglementat acest lucru? - daca am fost somer pot ... (vezi toată discuția)
Somaj grigstav grigstav Perioada de somaj este considerata vechime si ce valoare contributiva se aduna la contributia pentru pensii? Aceasta perioada este luata in calcul pentru ... (vezi toată discuția)