avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Obligativitatea achizitionarii caietului de sarcini
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Obligativitatea achizitionarii caietului de sarcini

Buna ziua!
Cunosteti cumva vreo reglementare legala prin care un participant la o licitatie este obligat sa cumpere de la autoritatea contractanta caietul de sarcini?
Am partcipat la o sedinta de deschidere a ofertelor si un participant nu a cumparat caietul de sarcini de la autoritatea contractanta iar acestia au mentionat faptul ca nu exista reglementare in acest sens iar participantul merge pe riscul lui.
Cel mai recent răspuns: pici24 , utilizator 11:06, 21 Iunie 2011
Art. 40 din OUG 34/2006 care prevede: "Art. 40. - (1) Autoritatea contractanta are obligatia de a asigura obtinerea documentatiei de atribuire de catre orice operator economic interesat care inainteaza o solicitare in acest sens. "
Multumesc frumos!
Salutare,

as adauga si disp. art 39 Directiva 18/2004

Proceduri deschise: caiete de sarcini, documente şi informaţii suplimentare

(1) În procedurile deschise, în cazul în care autorităţile contractante nu asigură, pe cale electronică, în conformitate cu articolul 38 alineatul (6), accesul liber, direct şi total la caietul de sarcini şi la orice document suplimentar, caietele de sarcini şi documentele suplimentare sunt trimise operatorilor economici în termen de şase zile de la data primirii cererii, în cazul în care respectiva cerere a fost făcută în timp util înainte de termenul de prezentare a ofertelor.

(2) Informaţiile suplimentare privind caietele de sarcini şi documentele suplimentare sunt comunicate de autorităţile contractante sau de serviciile competente cu cel mult şase zile înainte de termenul stabilit pentru primirea ofertelor, în cazul în care au fost solicitate în timp util.


cat si Art. 40.din OUG 34/2006 modificat prin Ord.19/2009 - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura obţinerea documentaţiei de atribuire de către orice operator economic prin asigurarea accesului direct, nerestricţionat şi deplin, prin mijloace electronice, la conţinutul documentaţiei de atribuire.
(2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), în situaţia în care ataşarea documentaţiei de atribuire în SEAP nu este posibilă din motive tehnice, autoritatea contractantă are obligaţia de a pune la dispoziţia oricărui operator economic care a înaintat o solicitare în acest sens sau, după caz, căruia i s-a transmis o invitaţie de participare a unui exemplar din documentaţia de atribuire, pe suport hârtie ori pe suport magnetic.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), autoritatea contractantă are obligaţia de asigura obţinerea gratuită a documentaţiei de atribuire pentru orice operator economic care o ridică direct de la sediul autorităţii contractante sau de la altă adresă indicată de acesta. În cazul în care documentaţia este transmisă prin poştă, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita operatorilor economici care vor să beneficieze de această facilitate o plată care nu trebuie să depăşească însă costul aferent transmiterii documentaţiei respective.”
numai bine!
Legislatia in vigoare nu prevede in mod expres respingerea unei oferte depuse de un operator economic chiar daca nu a achizitionat documentatia de atribuire.
OUG 34 pe 2006 astfel cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta 19 pe 2009 nu mai prevede posibilitatea stabilirii unui pret pentru obtinerea documentatiei, a caietului de sarcini. Mai exact la art. 40 alin (3) era specificat "(3) In cazul prevazut la alin. (2) lit. b), autoritatea contractanta are dreptul de a stabili un pret pentru obtinerea documentatiei de atribuire, cu conditia ca acest pret sa nu depaseasca costul multiplicarii documentatiei, la care se poate adauga, daca este cazul, costul transmiterii acesteia prin posta." din OUG 34 neactualizata.
In concluzie, eu inteleg ca orice caiet de sarcini se obtine gratuit. Am dreptate???

Alte discuții în legătură

Licitatie teodor82 teodor82 Pentru o licitatie aparuta pe site-ul e-licitatie se poate descarca caietul de sarcini de acolo, se intocmeste dosarul de licitatie si se depune la sediul ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice babule babule In cadrul organizarii unei licitatii publice,in caietul de sarcini este obligatorie conditia ca participantul sa nu aiba datorii la bugetul de stat. ... (vezi toată discuția)
Taxa caiet de sarcini hihahi hihahi Cum se stabileste taxa unui caiet de sarcini? Am incercat participarea la o licitatie si mi s-a parut cam mare pretul unui caiet de sarcini si anume 200lei, si ... (vezi toată discuția)