avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Obligativitatea achizitionarii caietului de sarcini
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Obligativitatea achizitionarii caietului de sarcini

Buna ziua!
Cunosteti cumva vreo reglementare legala prin care un participant la o licitatie este obligat sa cumpere de la autoritatea contractanta caietul de sarcini?
Am partcipat la o sedinta de deschidere a ofertelor si un participant nu a cumparat caietul de sarcini de la autoritatea contractanta iar acestia au mentionat faptul ca nu exista reglementare in acest sens iar participantul merge pe riscul lui.
Cel mai recent răspuns: pici24 , utilizator 11:06, 21 Iunie 2011
Multumesc frumos, au fost foarte utile sfaturile de aici. A auzit cineva de "taxa de participare"? Este legala aceasta taxa?
Este vorba despre garantia de participare la licitatie si este reglementata de Hotararea 925 pe 2006 la Capitolul VII -Garantii Sectiunea I -Garantia de participare.
Si un extras:
SECŢIUNEA 1
Garanţia de participare

Art. 84. - Garanţia de participare se constituie de către ofertant în scopul de a proteja autoritatea contractantă faţă de riscul unui eventual comportament necorespunzător al acestuia pe întreaga perioadă derulată până la încheierea contractului de achiziţie publică sau a acordului-cadru.
Art. 85. - Autoritatea contractantă are obligaţia de a preciza în documentaţia de atribuire dacă pentru participarea la procedură este prevăzută obligaţia ofertanţilor de a constitui o garanţie de participare. În cazul în care documentaţia de atribuire prevede o astfel de obligaţie, atunci aceasta trebuie să conţină şi următoarele informaţii:
a) cuantumul garanţiei de participare în sumă fixă, sumă care nu poate depăşi 2% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru;
b) perioada de valabilitate a garanţiei de participare, care va fi cel puţin egală cu perioada de valabilitate a ofertei.
Art. 86. - (1) Garanţia de participare se constituie prin scrisoare de garanţie bancară, care se prezintă în original, în cuantumul şi pentru perioada prevăzută în documentaţia de atribuire.
(2) Autoritatea contractantă nu are dreptul de a impune eliberarea garanţiei pentru participare de către o anumită bancă, nominalizată în mod expres în documentaţia de atribuire.
(3) Garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria autorităţii contractante:
a) a unui ordin de plată sau filă cec, cu condiţia confirmării acestora de către banca emitentă, până la data deschiderii ofertelor;
b) a unei sume în numerar, în cazul în care valoarea garanţiei de participare este redusă ca valoare.
(4) În orice situaţie, garanţia de participare trebuie să fie prezentată cel mai târziu la deschiderea ofertelor.
Art. 87. - (1) Autoritatea contractantă are dreptul de a reţine garanţia pentru participare, ofertantul pierzând astfel suma constituită, atunci când acesta din urmă se află în oricare dintre următoarele situaţii:
a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, nu constituie garanţia de bună execuţie în perioada de valabilitate a ofertei şi, oricum, nu mai târziu de 15 zile de la semnarea contractului;
c) oferta sa fiind stabilită câştigătoare, refuză să semneze contractul de achiziţie publică/acordul-cadru în perioada de valabilitate a ofertei.
(2) În cazul încheierii unui acord-cadru, prevederea alin. (1) lit. b) nu este aplicabilă.
Art. 88. - (1) Garanţia pentru participare, constituită de ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, se restituie de autoritatea contractantă în cel mult 3 zile lucrătoare de la data constituirii garanţiei de bună execuţie.
(2) Garanţia de participare, constituită de ofertanţii a căror ofertă nu a fost stabilită câştigătoare, se returnează de autoritatea contractantă după semnarea contractului de achiziţie publică cu ofertantul/ofertanţii ale cărui/căror oferte au fost desemnate câştigătoare, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data expirării perioadei de valabilitate a ofertei.

Stiu de garantia de participare insa pe langa asta, se mai percep si alte taxe de participare?
O asemenea taxa nu este prevazuta de legislatia in vigoare si perceperea ei este, in opinia mea, un motiv serios de contestare a documentatiei de atribuire pe motiv de restrictionare a accesului liber la procedura.

Alte discuții în legătură

Licitatie teodor82 teodor82 Pentru o licitatie aparuta pe site-ul e-licitatie se poate descarca caietul de sarcini de acolo, se intocmeste dosarul de licitatie si se depune la sediul ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice babule babule In cadrul organizarii unei licitatii publice,in caietul de sarcini este obligatorie conditia ca participantul sa nu aiba datorii la bugetul de stat. ... (vezi toată discuția)
Taxa caiet de sarcini hihahi hihahi Cum se stabileste taxa unui caiet de sarcini? Am incercat participarea la o licitatie si mi s-a parut cam mare pretul unui caiet de sarcini si anume 200lei, si ... (vezi toată discuția)