avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Onorariu suplimentar cerut de avocat pt intampinare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Onorariu suplimentar cerut de avocat pt intampinare la cerere reconventionala

As avea doua intrebari, daca poate cineva sa ma umineze putin.

1.
Am intentat un proces de iesire din indiviziune.
In cadrul procesului, paratul a depus o cerere reconventionala, in care solicita audierea unor martori pentru a-si sustine pretentiile. Instanta i-a cerut sa timbreze cererea reconventionala pana la urmatorul termen. La termenul urmator, paratul (prin avocat) a spus ca nu doreste sa timbreze cererea reconventionala, si ca renunta la proba cu martori. In incheierea de la acel termen instanta spune doar atat despre c.r.:
"Ia act de renuntarea la proba testimoniala privind audierea martorilor... ..., formulata de catre parat prin reprezentant, pentru dovedirea cererii reconventionale, si omite audierea acestor martori".

Prima intrebare: cererea reconventionala ramane in continuare valabila, chiar daca nu este timbrata? Adica instanta nu trebuia sa constate si ca c.r. este nula, si nu doar sa respinga audierea martorilor?

2.
A doua problema ar fi cu avocatul meu.
Pentru acest proces am angajat un avocat, ne-am inteles asupra onorariului, si l-am achitat integral chiar de la inceput.
Acum acesta pretinde ca, pentru intampinarea pe care a facut-o la cererea reconventionala, sa ii platesc in plus fata de onorariul stabilit. De fapt, imi cere aceeasi suma ca pentru intreg procesul, adica ii voi plati de doua ori mai mult decat ne-am inteles la inceput.
Este asta corect din partea lui?
Nu inteleg de ce ar fi justificat sa ceara bani in plus, din moment ce c.r. asta este in cadrul procesului initial, nu s-a disjuns, nu s-a facut un alt proces etc. Si mai mult, daca paratul nu timbreaza, nici n-ar mai trebui sa se ia in considerare c.r. (sau cel putin asa cred)?!

Daca m-ar putea lamuri cineva, mi-ar fi de mare folos.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:48, 2 Septembrie 2013
Cererea reconvwentionala se timbreaza in aceleasi conditii ca si cererea de chemare in judecata. Invocati exceptia netimbrarii cererii si solicitati anularea acesteia ca netimbrata.
Cererea reconventionala netimbrata trebuie anulata.

Cat despre un eventual onorariu suplimentar, acesta se negociaza intre partile contractului.
O cerere reconventionala presupune alaturarea unei noi cereri celei deja existente, astfel ca implica o munca in plus fata de cea estimata in contractul initial dintre parti.

Practic partile din dosar au una fata de alta calitatea de reclamant - parat, respectiv parat- reclamant.

Discutati cu avocatul aspectul netimbrarii cererii reconventionale si a anularii acesteia, iar fata de aceasta situatie de fapt a dosarului negociati sau nu plata unui onorariu suplimentar.
gerberga multumesc pentru raspuns.
Cateva nelamuriri:

gerberga a scris:

Cererea reconventionala netimbrata trebuie anulata.

Ok, si cum se intampla asta exact? Adica eu trebuie sa solicit explicit ca c.r. sa fie declarata nula? (si daca e asa, de ce nu a facut asta avocatul meu?!!)
Sau, c.r. nefiind timbrata in termenul stabilit, ea este deja nula, si instanta nu a considerat ca ar mai fi necesar sa precizeze asta in mod explicit...?



Cat despre un eventual onorariu suplimentar, acesta se negociaza intre partile contractului.
O cerere reconventionala presupune alaturarea unei noi cereri celei deja existente, astfel ca implica o munca in plus fata de cea estimata in contractul initial dintre parti.

Bine, dar cererea reconventionala a fost facuta de catre parat, iar avocatul meu tot ce a facut a fost sa solicite instantei ca audierea martorilor sa nu aiba loc pana cand paratul nu achita timbrul pentru c.r., ceea ce pana la urma nici nu s-a mai intamplat.
De ce nu a cerut anularea c.r.?

Sunt in situatia in care am ajuns sa ma intreb daca avocatul meu este oare corect si competent? Sau poate este chiar rau intentionat (dac a fost mituit)?

Cel cu care ma judec este un om de cea mai joasa speta, si stiu ca s-ar preta chiar si la mituirea avocatilor, judecatorilor (sper totusi ca la judecator nu are posibilitatea)

Ce ma sfatuiti sa fac?


Va tb sa discutati cu avocatul de ce nu a cerut anularea cererii reconventionale.

Este bine sa aveti o discutie cu acesta pe toate aspectele pe care sunteti nelamurit pt a nu va pierde increderea si a deveni suspicios. Poate ca avocatul dvs are o alta strategie, in functie de datele concrete ale spetei. Ceea ce va spunem noi este la nivel teoretic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare taxa de timbru flori9 flori9 Daca taxa de timbru a intampinarii cu caracter reconventional nu a fost platita si aceasta a fost anulata, se mai poate indrepta cumva situatia? Findca pierdem ... (vezi toată discuția)
Este posibil asa ceva- actiuni respinse, sunt divortat sau nu ? dodorel62 dodorel62 Am o problema deosebita la care doresc sa primesc un raspuns concret - In data de 10.05.2011 am chemat in judecata de divort in calitate de reclamant pe ... (vezi toată discuția)
Taxe de timbru handsu handsu Daca in fond cererea de chemare in judecata a fost anulata pentru netimbrare , instanta stabilind termen de recurs , iar dupa declarare acesta poate fi respins ... (vezi toată discuția)