avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj apartament coproprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj apartament coproprietate

Buna seara,

Am achizitionat un apartament impreuna cu prietenul meu prin credit ipotecar, pe actul caruia apar sub titlul de coproprietar. Achizitionarea s-a facut prin credit imobiliar pentru care eu sunt girant. In urma despartirii exista 3 posibilitati.

- eu raman cu apartamentul, preluand creditele lui si inapoindu-i jumatate din ratele platite pana acum
- el ramane cu apartamentul si imi inapoieaza suma de bani la care am contribuit la avans minus jumatate din ratele platite pana acum
- vindem apartamentul si impartim datoria ramasa.

Eu nu doresc ultima varianta din perspectiva ca nu voi putea plati datoria ramasa plus chiria intr-o noua locuinta.

As dori sa stiu care sunt drepturile mele legale in aceasta situatie si cum pot evita ultima varianta. Mentionez ca din punct de vedere salarial ma pot incadra doar in a doua varianta, in schimb el poate plati in toate trei situatiile.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:00, 4 Septembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Bunul comun , proprietate comuna pe cote-parti , poate fi instrainat numai daca exista acordul ambilor copartasi .

Asadar, fara a exista manifestarea dumneavoastra de vointa nu se poate proceda la instrainarea dreptului de proprietate , catre o terta persoana.( cota-parte ideala, abstracta, matematica din bun, odata ce este individualizata, poate fi instrainata, fiecare coindivizar dispunand de aceasta dupa cum doreste, fara a fi necesara sistarea starii de indiviziune prin imparteala ).

Imobilul poate fi atribuit dumneavoastra, prin imparteala, realizata pe cale notariala sau transata in fata instantei de judecata.

In acest sens, poate fi perfectata o tranzactie , care va alcatui dispozitivul hotararii judecatoresti .

In ceea ce priveste creditul perfectat, dumneavoastra veti fi tinuta a indeplini obligatia, urmand ca prietenul dumneavoastra sa va restituie sumele de bani remise cu titlu de rata bancara .


Pana la sistarea starii de indiviziune, ambii coproprietari pot folosi bunul , dupa cum doresc.

Dumneavoastra puteti instraina cota -parte din dreptul de proprietate catre o terta persoana.


Succes.







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale legala in caz de vanzare intre mostenitori bzsolt bzsolt Buna ziua as avea o intrebare .... as dori sa cumpar o casa prin credit bancar, care are 3 mostenitori. doi mostenitori care au o cota mai mare doresc sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - 4 proprietari meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt ... (vezi toată discuția)
Coproprietate apartament carlito carlito Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe ... (vezi toată discuția)