avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urmarirea veniturilor din profesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urmarirea veniturilor din profesie

Buna ziua ! V-as ruga pentru cei in domeniu si cu experienta care-mi pot raspunde, daca din punct de vedere legal, se poate inainta in instanta-Judecatorie-o actiune prin care fostul sot al reclamantei sa plateasca diferenta de credit de 50% bancilor la care sa realizat si obtinut creditul in timpul casatoriei. Precizez ca sant despartiti, divortati din 2010 iar reclamanta a participat singura pana in prezent la achitarea acestor cheltuieli comune, reprezentand cam 50 % din total credit.De asemeni precizez ca nu s-a realizat partajul bunurilor comune. Ne putem prevala de art. 351 alin c) coloborat cu art. 354 din noul Cod Civil?
Cel mai recent răspuns: cristina_mihaela , utilizator 22:01, 6 Septembrie 2013
Nu cred.

Pe de o parte, vă puteţi îndrepta împotriva lui doar pe calea partajului, pentru ceea ce aţi achitat din banii proprii.

Pe de altă parte, băncile nu vor fi ţinute de vreun angajament asumat de fostul soţ (sau chiar impus acestuia), ele fiind libere să execute garanţiile reale sau să urmărească bunurile celui care a contractat creditul sau, după caz, bunurile comune ale soţilor şi, în subsidiar, bunurile proprii ale celuilalt soţ.

Art.354 şi-ar găsi aplicarea doar dacă banca ar începe urmărirea silită a veniturilor dumneavoastră proprii pentru o datorie comună asumată de soţ (cu excepţia acolo menţionată). Plata făcută benevol din aceste venituri nu face obiectul articolului amintit.

Cum nu ştiu care este natura şi destinaţia creditelor despre care vorbiţi, îmi e greu să fac alte precizări decît cele de ordin general.
Multumesc pentru raspuns, insa nu m-a multumeste; trebuie sa existe o cale legala in acest sens. Reclamanta asa cum am spus nu vrea partajul bunurilor comune ci doar impartirea acestor credite -pe care ea le-a contactat in timpul casniciei,deci creditele sant pe numele ei , motiv pentru care doar ea a achitat !-Destinatia creditelor despre care vorbesc este: "...pentru nevoi personale, de consum; deci cheltuieli obisnuite ale casatoriei" .Daca ne prevalam de art.32 lit.c coloborat cu art.36 din Codul familiei actualizat? Nu s-a ajuns in situatia urmaririi silite (reclamanta este la zi cu platile) ci doar se doreste impartirea acestor datorii comune . Precizez faptul ca reclamanta a fost la banci si a lasat o cerere in care solicita ca printr-o adeverinta sa i se transmita ce sume a platit (de la data divortului pana in prezent) si ce sume raman de achitat (de la aceasta data la incheierea creditelor).Aceste adeverinte semnate de conducatorii bancilor vor fi date... Nici de aceste adeverinte nu te poti folosi pentru a imparti pe cale de instanta aceste datorii comune?Precizez ca desfacerea casatoriei s-a realizat "din vina exclusiva a paratului"; deci va imaginati ca nu exista o cale amiabila in acest sens(fiind foarte violent si nu numai).In speranta ca am fost mai explicita , sper sa primesc un raspuns care s-a ma satisfaca. Multumesc anticipat.
Dar daca s-ar achita intreaga suma, dupa aceea pe calea partajului se poate indrepta impotriva lui doar pentru impartirea acestor datorii (fara celelalte bunuri comune, separat)? Sant sanse de castag ? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)
Coleg disperat the mark the mark Buna seara,in urma cu 3 ani sotia unui coleg a fost plecata sa munceasca in Spania unde a reusit sa faca un imprumut de nevoi personale ,imprumut de care sotul ... (vezi toată discuția)
Cum as putea evita executorii judecatoresti pentru datoriile fostului meu sot? MyyrelaLucky MyyrelaLucky Sotul meu a facut niste datorii la banci, la care nu si-a mai achitat creditele, noi am divortat,nu sunt girant si nu am ipotecat cu nimic pt a obtine aceste ... (vezi toată discuția)