Buna ziua,
Nu stiu daca am procedat bine, dar as avea nevoie de un mic sfat.
Dupa decesul tatalui meu in aprilie 2012 exista mici divergente privind cota de succesiune a mostenitorilor si cota-parte ce-i revine mamei (divortata de parintele decedat dar fara partaj). Notarul mi-a comunicat verbal (eu fiind una din mostenitoare) ca intai se va face partajul in cota de 1/2 mama si 1/2 decedatul si apoi certificatele de mostenitor pentru cei 4 copii ai decedatului. Fratele nu crede acest lucru si mi-a cerut actele pentru a consulta alt notar pentru a reduce partea mamei din apartamentul cu pricina. I-am dat actele in original inclusiv Anexa 24 de la Primarie unde sunt trecuti cei 4 mostenitori. Acum intrebarea:
Credeti ca fratele, avand acele in original ar putea face ceva? Adica sa se declare singurul mostenitor si sa treaca apartamentul pe numele lui sau orice altceva ca sa treaca apartamentul doar pe numele lui?
Daca nu va intelegeti amiabil sesizati instanta de judecata.
Asa veti face un pas inainte si el se va gandi mai serios ce sa faca.
In instanta nu are cum sa va incurce si indiferent daca vrea sau nu vrea tot se finalizeaza procesul.
Singura mare problema in cazul dvs. este ca actualmente va cere taxa de timbru pana la termenul de judecata.
In trecut reuseam sa fac mostenitorii sa se inteleaga dupa sesizarea instantei si puteau sa mearga si la notar daca se intelegeau.
Astazi riscati sa pierdeti banii pentru taxa de timbru daca va intelegeti.
Statul, din pacate, in loc sa ajute oamenii prin legile lor noi date mai rau ii incurca si blocheaza si mai tare sistemul economic.
In trecut economia functina mult mai bine dar in Romania ceea ce functiooneaza bine se distruge...
Ori cu intentie ori din incompetenta...
Sau si asa si asa...cine stie...
Sfatul meu este sa va lamuriti pe deplin daca vrea sau nu sa dezbata mostenirea in mod amiabil si in functie de acest aspect sa actionati.
Sub acest aspect trebuie analizat de avocatul dvs. aspectul legat de interesul celuilalt mostenitor.
Acesta este un lucru care poate duce la o concluzie clara referitor la ceea ce are el in cap.
Adica nu mereu conteaza ceea ce spune omul ci ceea ce vrea cu adevarat...si avocatul dvs. poate analiza acest aspect si sa va lamureasca.
Succesiune
al1n
Suntem trei frati. Parintii nostri au avut un apartament de doua camere confort 1 decomandat, proprietate personala. In anul 2002 parintii au donat cu act de ... (vezi toată discuția)