Buna ziua,am lucrat la o societate comerciala privata timp de 23 de ani si incepand cu data de 12 august anul curent mi-am dat demisia din motive personale. In ultimii 5 ani am fost platit luna de luna cu 75 % din salariu, motivul invocat de catre conducere fiind ca societatea merge in pierdere si nu se poate achita salariul 100 % ! Doresc sa stiu daca acest lucru este legal. Daca retinerea de 25 % din salariu a fost ilegala, vreau sa stiu daca exista posibilitatea prin justitie sa-mi obtin aceste drepturi.Multumesc
1. Care a fost forma de salariazare la acel angajator ?
2. Potrivit art. 169 din Codul muncii ,nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
3. Dreptul la actiune,in acest caz, se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Astfel, va veti putea recupera retinerile din cel mult 3 ani in urma.
Drepturi angajat
deeaz18
Buna ziua. Aveam o intrebare. Prietenul meu cand a inceput serviciul la firma la care este acum, nu a semnat ca ia in primire lazile care ii sunt necesare ... (vezi toată discuția)