avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept salarial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept salarial

Buna ziua,am lucrat la o societate comerciala privata timp de 23 de ani si incepand cu data de 12 august anul curent mi-am dat demisia din motive personale. In ultimii 5 ani am fost platit luna de luna cu 75 % din salariu, motivul invocat de catre conducere fiind ca societatea merge in pierdere si nu se poate achita salariul 100 % ! Doresc sa stiu daca acest lucru este legal. Daca retinerea de 25 % din salariu a fost ilegala, vreau sa stiu daca exista posibilitatea prin justitie sa-mi obtin aceste drepturi.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:07, 5 Septembrie 2013
1. Care a fost forma de salariazare la acel angajator ?

2. Potrivit art. 169 din Codul muncii ,nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

3. Dreptul la actiune,in acest caz, se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Astfel, va veti putea recupera retinerile din cel mult 3 ani in urma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariati (medicamente expirate) ortansa77 ortansa77 Buna dimineata,am si eu o intrebare,,,,Este legal sa mi se opreasca bani pe medicamentele expirate in conditiile in care nu eu fac comenzi si in conditiile in ... (vezi toată discuția)
Patronul te poate obliga sa platesti? andr3i1990 andr3i1990 Buna seara, In primul rand vreau sa incep prin a va multumi pentru toate sfaturile acordate pe acest forum. Problema mea este de fapt a prietenei mele, ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat deeaz18 deeaz18 Buna ziua. Aveam o intrebare. Prietenul meu cand a inceput serviciul la firma la care este acum, nu a semnat ca ia in primire lazile care ii sunt necesare ... (vezi toată discuția)