avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda... scrisa gresit
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda... scrisa gresit

Am primit si eu o amenda acasa, si am observat ca este scrisa gresit. Am avut 75 km/h (exact la intrarea in localitate, au stat serpii la panda). Dupa ce am primit amenda, inainte sa ma duc sa o platesc (jumatate) m-am uitat sa vad daca este conforma cu codul rutier. Aici am obervat ca sunt bifate aiurea, neconform, casetele pentru puncte amenda si puncte penalizare, si nu coincid cu datele din codul rutier.

Probabil ca pe original a scris bine insa pe copie a iesit gresit, mai jos este link-ul cu poza. Ideea este ca pentru a primii suma de 320 lei amenda, in casuta punte amenda trebuia sa scrie 4, nu 3 cat scrie pe procesul verbal primit acasa.
Maine ar fi ultima zi in care pot plati jumatate, este vreo sansa sa se anuleze daca fac contestatie, pentru ca asa cum eu am gresit depasind limita de viteza, asa si politistul a gresit completand procesul verbal.

Poza: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2013
Cristian_tm, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:38, 5 Septembrie 2013
Serpii au incadrat amenda corect, 4 pct amenda x 80 lei =320 lei si 3 pct penalizare.

hg1391
Art. 121. – (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care circula si pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum si cea impusa prin mijloacele de semnalizare.

oug195
Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin.(1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.b).

Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
2. depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;

Problema dvs. nu este incadrarea in spatii si bifarea corecta, ci va trebui sa observati daca pe PV este trecuta seria si nr. de la aparatul cinemometric care a facut pozele.
Daca nu sunt trecute, ci numai numarul masinii de politie pe care era montat, aveti sanse de anularea PV, altfel...
Apoi, pentru ca PV a fost intocmit fara semnatura dvs. si a fost trimis prin posta, va trebui sa se faca mentiune despre asta plus semnatura unui martor asistent, pentru ca dvs. aveati dreptul la abservatii pe PV.
Plata amenzii nu inseamna recunoasterea faptei.
Puteti s-o platiti la jumatate, dar sa depuneti plangerea contrav. in termenul de 15 zile.
Marcel Mihalache, Avocat
Nu e vorba de cum au incadrat contraventia, ci cum au scris-o ... Stiu si eu ce au vrut, dar au depasit linia... nu doar ca au depasit-o, ci chiar au scris in alt loc. Din procesul verbal reiese ca am primit 3 puncte amenda si 320 lei .. nu se potriveste. Ca au vrut ei sa scrie altceva, e treaba lor, si eu am vrut sa circul cu 59 km/h , dar nu m-am incadrat cum trebuie si din acest motiv sunt amendat. Dpdv juritic, am vreo sansa daca depun contestatie? Eu daca nu fac calcule si deduceri logice pot spune din start ca e gresita. E scris negru pe alb 3 puncte amenda in casuta respectiva. Din pacate asta e nivelul politistilor din Romania, pentru unii e pasiune..asta au vrut sa faca, in schimb altii nu si-au gasit un loc de munca la fabrica si s-au facut politisti. Pacat de cei care tin la meseria lor, ca-s pusi la gramada cu tot felul de nulitati.
Cristian_tm, utilizator
Se observa ca s-au facut obiectiuni in rubrica mentiuni, ceva referitor la faptul ca politia nu a prezentat actele radarului sau ceva asemanator. Lipsa martorului din cate am vazut nu prea ajuta la nimic, nu este motiv de anularea a procesului verbal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viteza maxima Lipi Lipi Tocmai m-am pricopsit cu o amenda pt depasirea vitezei maxime... De fapt inca nu m-am pricopsit pentru ca am refuzat semnarea pv si astept sa mi-l trimita ... (vezi toată discuția)
Proces verbal depasire viteza GeorgeL26 GeorgeL26 Buna ziua, ieri in timp ce ma deplasam cu masina , din sens opus a aparut un mcv, bineinteles ca era infiltrat intr o coloana mai exact pe la mijloc, mi-au pus ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru depasirea limitei de viteza Simona Dinu Simona Dinu Ieri am primit o amenda reprezentand cv a 4 puncte de penalizare deoarece am depasit viteza legala cu 21 km/h . Acasa am citit codul rutier si acolo scrie ca ... (vezi toată discuția)