avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil - transfer de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil - transfer de proprietate

As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat la mostenire.
Va rog sa mi spuneti cum trebuie sa procedez, pentru a deveni unic proprietar.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters297103 , utilizator 17:49, 10 Septembrie 2013
Practica despre care amintiţi este ea conformă cu teoria?

Rămîn la convingerea că declaraţia dată de descendentul de gradul I (fiul donatorului) în cuprinsul actului de donaţie încheiat cu descendentul de gradul II (nepotul donatorului şi fiu al declarantului) nu îl poate opri pe declarant să invoce rezerva atunci cînd va veni vremea. Dacă nu ar fi aşa (şi dacă declaraţia ar avea valoarea unei renunţări la dreptul de a mai invoca rezerva) declaraţia ar fi un pact asupra unei succesiuni viitoare, o renunţare anticipată la un drept succesoral (dreptul la rezervă).

Am sa vă dau un exemplu similar: partajul de ascendent, la care participă toţi descendenţii (care, gratificaţi fiind de ascendent în timpul vieţii, prin act de donaţie, semnează actul exact ca în cazul donaţiei din prezentul topic). Iată ce spune legea (NCC):

Art. 1.163. -
.....................
(3) Dacă prin partajul de ascendent se încalcă rezerva succesorală a vreunui descendent sau a soțului supraviețuitor, sunt aplicabile dispozițiile privitoare la reducțiunea liberalităților excesive.


Prin urmare, potrivit textului legii, semnătura dată pe actul de donaţie (partaj de ascendent) nu echivalează în niciun caz cu imposibilitatea unuia sau altuia dintre descendenţi de a invoca dreptul la rezervă. Faptul că, la momentul donaţiei (partajului) descendentul semnatar se declară de acord cu donaţia (chiar dacă donaţiile făcute fiecărui descendent nu sunt egale valoric), nu îl poate priva, potrivit art.1163(3) cod civil, de dreptul de a cere rezerva dupa deschiderea succesiunii.

De ce ar fi altfel în speţa analizată?
Credeti ma ca va inflacarati prea tare.....
Eu nu am spus ca mostenitorul rezervatar, in speta tatal donatarului, nu poate cere reductiunea la decesul tatalui lui.
Paradoxal stiu si despre partajul de ascendent .. :)
Insa socotesc ca nimic nu l impiedica pe unicul fiu sa fie declarant si martor asistent la donatia pe care o face tatal nepotului, respectiv fiului sau.
Renuntarea este expresa si nu se poate face Decat la deschiderea mostenirii.
Sunt mai calm decît marea la orele dimineţii. ªi rece precum o bere proaspăt scoasă din frigider.

Ce rost are declaraţia tatălui în cuprinsul actului de donaţie prin care fiul său dobîndeşte de la bunic imobilul? De ce i-aţi sugerat o astfel de declaraţie?

Dacă aţi vrut să sugeraţi că scopul declaraţiei este aflarea în treabă a declarantului, e ok. În acest caz puteţi face abstracţie de mesajul meu anterior.
Oricum fac abstractie!
Este mai mult o chestiune morala in plus nimic nu impiedica legal un martor asistent sa semneze actul si sa fie declarant.
Eu am incheiat subiectul...puteti continua dvs insa...
themis a scris:


Nu am găsit nicăieri în cuprinsul codului civil (nici în cel vechi, nici în cel nou) o prevedere similară în ceea ce priveşte semnarea actului de donaţie de către unul dintre descendenţi, semnare care să-l împiedice ulterior (după deschiderea succesiunii) să invoce dreptul la rezerva succesorală.



Cam aşa văd eu lucrurile, şi am convingerea că nu greşesc.



era o treaba cu imparteala de ascendent in vechiul cod

Alte discuții în legătură

Imparteala de ascendent emiliamaria emiliamaria Va rog sa ma lamuriti in ce situatie se foloseste aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Cum e cel mai bine sa faca parintii mei cu un apartament ElenaClaudia ElenaClaudia suntem 3 surori,iar parintii mei vor sa imi treaca mie apartamentul ca dupa moartea lor sa nu vina surorile sa imi ceara despagubire (vezi toată discuția)