avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exista cai legale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exista cai legale?

Buna seara,

Lucrez intr-o companie mare, multinationala, si recent intampin o problema care o dezbat cu sefii de mai bine de 8 luni!

Recent sotia a nascut cel de-al 2lea copil...peste o saptamana voi incepe sa-mi duc copilul cel mare( aproape 3 ani) la gradinita...ceea ce inseamna ca tot eu il voi recupera. V-a merge la o gradinita de stat, deci un program nu prea flexibil...si aici incep problemele mele.
Am cerut in companie sa fiu relocat pe un post cu program 08h00-16h30...exista posibilitatea fara prea mari eforturi(80% din compani asa lucreaza) , am si vechime pe postul in care activez doar ca nu se vrea si punct. Postul pe care sunt are un program in ture, in intervalul 08h00-20h00, deci copilul meu trebuie sa vina singur acasa, rude nu am la care sa apelez, iar sotia e cu cel de cateva saptamani.
Nu sunt un angajat problema, chiar laudat in evaluari, doar ca cineva nu agreaza ideea de a ma ajuta si muta din echipa respectiva.

Pot sa fac ceva pe cale legala...chiar sunt disperat, nici nu vrea sa plec, iar prin actiunea lor simt ca imi ingradesc dreptul la a avea o familie :-( ...pt ca posibilitati de a ma ajuta sunt doar ca e rea vointa!

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 16:47, 8 Septembrie 2013
Marile companii niciodata nu se vor bucura daca angajatii au copii. Faceti in scris solicitare catre conducerea firmei, indicand cu ezactitate posibilitatea de care vorbiti.
...si daca raspunsul e tot refuz? Pe mine ma intereseaza daca si cum sustine statul prin legi asemrnea situatii!
Nu exista astfel de situatii reglementate de lege.

Modificarea unui c.i.m. se face cu acordul partilor si , prin exceptie, unilateral de catre angajator.
art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
....

De asemenea, potrivit art.118 alin.1 C.mun., angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
Cu alte cuvinte daca vreau sa-mi iau copilul de la gradi trebuie sa-mi dau demisia din aceasta companie! Ciudat...tinand cont ca eu nu cer un program preferential ci plierea pe programul general al companiei...

Deci in Romania familia e zero in comparatie cu compania...prin urmare nici viitorul nu e important, gandim doar pe termen scurt!
Nu este vorba despre o tara , ci despre un angajator. Nu este cazul sa generalizati problema dvs.
Ar trebui sa purtati o discutie cu angajatorul dvs pe aceasta tema si sa-i aratati textul de lege mentionat de mine.

Alte discuții în legătură

Despre concediul paternal ervin8571 ervin8571 Legea 210/1999 a concediului paternal prevede un concediu paternal de 5 zile lucratoare (a nu se confunda cu concediul de crestere a copilului, care poate dura ... (vezi toată discuția)
Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal saracristiana saracristiana Buna ziua ! As dori sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de 5 zile de concediu paternal dupa nasterea fetitei. Mentionez ca lucrez la o firma privata. Eu ... (vezi toată discuția)