avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daca imi intra cineva pe propritatea mea si eu il ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daca imi intra cineva pe propritatea mea si eu il lovesc ( ma apar) , cine are de platit ?

De 3-4 ani am niste probleme cu niste vecini , am o casa la tara care merg ocazional , si acesti vecini deseori imi intra pe proprietatea mea si imi devasteaza/fura bunuri , daca eu il prind pe proprietate si il lovesc/ma apar , am si eu de platit ?. Nu as dori sa fac asta , dar cu Politia locala nu am rezolvat nimic, tot satul il terorizeaza acel vecin, are zeci de reclamatii , chiar si politia locala a spus-o ca are o multime de acuzatii , dar nu se face nimic , ce as putea face ?.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: StephanAndrew , utilizator 22:54, 7 Septembrie 2013
Da , in Romania totul merge in favoarea hotilor.
Multumesc pentru informatii si sfaturi , o sa incerc tot posibilul.

Ultima intrebare , politia nationala care este ?
Stimat forumist,

Nu sfătuiesc pe nimeni să își rezolve singur problemele în mod violent, câtă vreme Statul este dator să îi apere drepturile, inclusiv cel de proprietate.

Totuși, legislația noastră apără pe cel care, aflându-se în legitimă apărare, săvârșește anumite fapte ce pot fi incriminate, altfel, de codul penal.

În acest sens, Art. 44 al Codului Penal, definaște legitima apărare ca o cauză ce înlătură caracterul penal al faptei:

Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Există, însă, o jurisprudență bine definită prin care, atunci când cineva, premeditându-și apărarea proprietății și îl pândește pe cel care îi violează proprietatea, acționând violent față de acesta, nu este considerat în legitimă apărare și este pedepsit penal. Premeditarea apărării este contrară noțiunii de legitimă apărare.

Prin urmare, nu pot decât să vă sfătuiesc să acționați lucid în apărarea proprietății dvs. Monitorizarea proprietății și folosirea înregistrărilor drept probe este utilă, în cazul arătat. Puteți recurge, de altfel, și la serviciile unei firme de pază.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
Teoretic. Dar practic?

Sincer, incerc sa ma pun in locul omului care are o casa la tara unde merge ocazional, ma gandesc ca nu are vreun palat. Acolo vecin cu el este un nebun care ii sara in curte si fura ce apuca. Ce sa faca omu'? Sa puna sistem video? Sa puna firma de paza? Toate costa o groaza de bani. De ce si pentru ce? Ca sa il dovedeasca pe nebun in mod legal. Si ce sa dovedeasca ? ca i-a furat niste lemne sau cine stie ce nimicuri de pe acolo. Numai ca stresul este mare, ideea ca tot iti sare unul in curte! Toata lumea stie situatia, politia stie, dar nu face nimic, ridica din umeri, "nu se poate domle, nu avem ce-i face" Scarbos, foarte scarbos. Ce sa faca omu' in mod concret? Doar sa vanda si sa scape de nebun. Dar nici vandutul nu este o solutie!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Multumesc pentru informatii!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare - necesitatea dovedirii cu martori Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, Vorbeam cu un cunoscut diverse lucruri si dintr-o vorba in alta mi-a spus ca in caz de legitima aparare ai nevoie de doi martori care sa-ti ... (vezi toată discuția)
Autoaparare 299KA 299KA Salutare , vin si eu cu o dilema, pun o situatie imaginara si vreau sa-mi spune-ti care sunt consecintele, cei care cunoasteti. Eu cu inca 2-3 prieteni ... (vezi toată discuția)