avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... DATORIE BANEASCA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

DATORIE BANEASCA

Buna. O prietena se ocupa cu distribuirea, vinderea produselor cosmetice ale unei companii. Acestea se primesc in avans achitarii lor de catre clienti. O buna prietena a dansei, insa, la ultima comanda nu i-a mai achitat contravaloarea produselor, nu mai raspunde la nicii o modalitate de a o contacta si nici nu inapoiaza produsele luate. Stiu ca poate pare banal, e vorba totusi de cateva milioane vechi doar, insa pe prietena mea o deranjeaza nesimtirea gestului, dorind sa stie daca exista vreo cale de a-si recupera banii? mentionam ca a amenntat-o ca face plangere la politie, insa tot nimic....se poate depune o astfel de plangere?macar pt intimidare? ii e si teama ca va parasi tara curand pers respectiva si atunci probabil nu isi va mai ptea recupera banii. mentionez ca e angajata cu acte a companiei cosmetice respective si poate justifica produsele comandate, insa nu au fost martori cand a venit sa le ridice.
Cel mai recent răspuns: farcasalexa , utilizator 15:25, 8 Septembrie 2013
Reusita in a recupera contravaloarea produselor depinde de probele pe care le aveti, comanda, dovada ca s-au predat produsele, somatie ulterioara, orice alte mijloace in a dovedi ca "prietena" e dea rea credinta si si-a insusit niste bunuri fara sa respecte intelegerea initiala, adica iti dau obiectele si tu achiti pretul acestora; nu mi-e clar mie de ce a putut intra in posesia produselor fara sa plateasca??,
Plangerea penala nu prea va avea succes, intrucat vi se va spune ca acest caz e de competenta instantei civile.
ce inseamna instanta civila? eu ma gandesc doresc sa faca o plangere la Politie, daca eventual se poate, si ma gandesc ca un ofiter de Politie va analiza plangerea si se va deplasa la dansa sa constate problema. sunt convinsa ca s-ar speria si ar inapoia prejudiciul. si ca sa va raspund, compania respctiva de produse, livreaza marfa distribuitorilor, urmand ca ei sa achite suma in termen de 2 sapt dupa incasarea de la oameni a sumelor. eram singura cand i-am dat produsele, nu am martori. nu are decat mesajele ce i le-a trimis sa ii inapoieze datoria si la care nu i-a raspuns. va rog ajutati-ma cu un raspuns
poate prietena mea sa se deplaseze la angajatorul persoanei respective sa il instiinteze de situatie sau sa faca publica chestia pe retele de socializare? ar proceda astfel pt ca pur si simplu e era vointa si merita sa se stie astfel incat sa nu mai fie inselete si alte eprsoane. plus ca persoana respectiva inseala si angajatorul la acre lucreaza prin insusirea unor produse sau denigrarea companiei respective. Sau nu e bine sa procedeze asa, prietena mea, riscand sa fie acuzata la arndul ei de respectiva ca a denigrat-o??? ar putea face asta?
pe dumneavoastra va intereseaza sa va recuperati banii sau sa o "pedepsiti" prin aducerea la cunostinta publica a comportamentului sau? ori ambele?
incep cu ultima, acea "denigrare". Legal, nu e infractiune. De asemenea, daca mergeti la seful sau si ii explicati ce conduita are, lucru de altfel subiectiv, nu apare ca o incalcare a drepturilor sale nepatrimoniale la imagin ca sa atraga raspunderea civila . Altfel toate barfele ar fi sanctionate civil.
Referitor la bani. E cam greu. Companiile de produse cosmetice nu opereaza cu comenzi scrise.
Insa ! exista o cutuma, aceea in care clientul ia brosura si scrie cu pixul propriul nume in dreptul produsului. aveti asa ceva?
valoreaza inceput de dovada scrisa pentru comanda facuta de ea. de asemenea, factura cu toate produsele comandate plus alte probe pot conduce la dovedirea creantei.
ideea este ca Politia nu va face nimic, nu e de competenta sa. numai instanta de judecata est competenta intr-un litigiu civil.
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
Mihaela Enache, Avocat
VA MULTUMESC va ati avut amabilitatea sa imi raspundeti. inseamna f mult efortul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie protectia consumatorului? Luu Luu Buna ziua, Mi-am comandat cateva lucruri de la o persoana care are cont pe facebook cu diverse lucruri de vanzare. In colet, am gasit doua produse comandate ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila nkarmen nkarmen Buna seara! va rog respectuos sa ma ajutati cu o problema pe care o intampin: Intr-o seara,aflandu-ma intr-un taxi, la coborare, am constatat ca mi-a cazut ... (vezi toată discuția)
Inselaciune irina_83 irina_83 Buna seara!Am cumparat niste produse online (pe fb) si nu corespund descrierii/respectiv pozelor afisate (mi-am luat \"teapa\"). Doresc sa imi recuperez banii ... (vezi toată discuția)