avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC pentru o persoana care dobandeste calitatea de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC pentru o persoana care dobandeste calitatea de administrator intr-o societate comerciala

Am urmatoarele situatii:

Situatia numarul 1.

Peste cateva zile, o persoana de sex feminin beneficiara de concediu pentru crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani va intra in posesia a 40% dintr-o firma si va deveni administrator pentru a putea sa vanda in magazinul familiei, sotul neputand sa faca fata.

De la asistenta sociala Olt, adica de acolo de unde a depus actele ca sa primeasca indemnizatia, i s-a spus ca daca o sa detina parti sociale intr-o firma si devine unul din administratorii acelei firme ii v-or suspenda plata CIC pentru ca o sa obtina venituri, fara sa-i indice baza legala. :)

Eu stiam ca nu este asa, dar va intreb si pe dumneavoastra daca o sa-i suspende CIC si o sa ceara restituirea indemnizatiei in cazul in care persoana respectiva o sa devina administrator de firma si o sa detina parti sociale la o firma.

Situatia numarul 2.

O persoana de sex masculin, beneficiara de indemnizatia de crestere si ingrijire copil, a dobandit 60% din partile sociale ale unei societati comerciale, ca urmare a incheierii unui contract de comodat intre aceasta societate si el ca persoana fizica, adica le-a dat oamenilor care se ocupa de bunul mers al societatii comerciale un imobil in care sa-si desfasoare activitatea gratuit pentru ca inainte acestia ii plateau chirie, dar au facut contract de comodat pentru ca e mai ieftin asa.

Intrebarea mea este: Daca persoana care are deja 60% din partile sociale ale firmei, devine al doilea sau al saselea administrator al acestei firme, i se suspenda indemnizatia?

Persoana respectiva nu doreste sa renunte la CIC pentru ca nu are cine sa primeasca indemnizatie, deoarece sotia nu isi poate permite sa piarda locul de munca.

De la Bucuresti i-au spus ca o sa-i suspende indeminizatia daca devine administrator, dar nu i-au spus si prevederea legala, indicandu-i Ordonanta nu stiu care.

Daca oricare dintre aceste doua persoane renunta la partile sociale si devin doar administratori, o sa primeasca indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil in continuare?

Multumesc anticipat tuturor persoanelor care au amabilitatea sa-mi raspunda.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 9 Septembrie 2013
1. - Daca devine numai asociat poate sa primeasca in continuare indemnizatia pentru CCC (venitul din dividende se considera ca se reinvesteste si nu este considerat venit care se ia in calculul indemnizatiei pentru CCC deci nu i se va suspenda indemnizatia).
- Daca devine administrator cu contract individual de munca i se suspenda indemnizatia pentru CCC.
- Daca devine administrator fara a fi retribuit poate sa primeasca in continuare indemnizatia pentru CCC.

2. Raspunsurile de la pct.1 sunt valabile si in al doilea caz.

3. - Dar tatal copilului poate sa suspende plata indemnizatiei pentru CCC si sa solicite stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu sau alte venituri ca administrator si statul ii mai da 500 lei in plus.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.



Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.


5. Asadar veniturile care nu pot fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC pot fi cumulate cu indemnizatia pentru CCC.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Tatal nu poate sa solicite stimulentul de reinsertie pentru ca nu-i convine din punct de vedere financiar si trebuie sa stea totusi cineva si cu copilul.
1. E curios pentru ca nu cred ca indemnizatia pentru CCC este mai mare decat venitul lunar plus stimulentul de insertie.

2. Venitul din contractul de comodat nu este un venit profesional (care nu poate fi luat in calculul indemnizatiei pentru CCC) deci poate fi cumulat cu indemnizatia pentru CCC.
Pai indemnizatia vine in fiecare luna, in timp ce pentru stimulentul de reinsertie trebuie sa se duca la servici si nici nu are pe cine sa lase cu copilul 4-9 ore pe zi.

Veniturile din chirii sunt diminuate de impozite si in cazul unui contract de comodat pot fi facute destul de multe cheltuieli deductibile.
1. V-am mai spus ca veniturile din chirii nu sunt venituri profesionale (din prestarea unei activitati).

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Sunt luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului veniturile din chirii, veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare?

Solutie:
Veniturile din chirii sunt venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi, potrivit art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, acestea nu sunt activităţi independente. De asemenea, veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare etc. sunt venituri din investiţii definite la art. 65 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prin urmare nu sunt venituri din activităţi independente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de intrerupere a activitatii srl pe perioada ccc? longhorn longhorn Buna ziua, Sunt asociat (nu unic) si administrator (neremunerat) in cadrul unui SRL, SRL in cadrul caruia sunt si singura angajata (e vorba de o ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru administrator de firma Dorobat Nicoleta Carmen Dorobat Nicoleta Carmen Buna ziua, Am o intrebare care cred ca a mai fost pusa dar ma intereseaza din punct de vedere legal o opinie avizata in ceea ce priveste concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru asociat srl carin carin Poate o persoana aflata in concediu pentru cresterea copilului sa devina asociat la un srl fara a pirde indemnizatia si drepturile aferente? (vezi toată discuția)