avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere sub influenta bauturilor alcoolice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere sub influenta bauturilor alcoolice

Se poate obtine dovada CU DREPT de circulatie de la parchet (cea de 30 de zile) cand sunt cercetat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.Am condus o moto cu 0.7 la fiola iar la sange nu stiu cat a iesit inca.Mi sa retinut permisul si sa emis o dovada fara drept de circulatie.
In general, in cazul conducerii unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice dovada se da FARA drept de conducere.
Da, legea stabileste ca daca alcoolemia este peste 0,40mg/l alcool pur in aerul expirat se retine permisul de conducere si se elibereaza dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
ART. 193 HG1391/2006
(1) Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat, la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabiliri alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
(2) După recoltarea probelor biologice, poliţistul rutier reţine permisul de conducere şi eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
(3) Atunci când conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa actul de identitate şi nici permisul de conducere, poliţistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la instituţia medicală autorizată sau instituţia medico-legală, să facă verificări în evidenţe pentru stabilirea identităţii acestuia şi a situaţiei permisului de conducere.
(4) În situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, poliţistul rutier îi aduce acestuia la cunoştinţă, prin înştiinţare scrisă pe care i-o înmânează imediat, că nu mai are dreptul să conducă autovehicule sau tramvaie până la finalizarea dosarului penal, precum şi obligaţia de a preda permisul de conducere serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare aparat drager si recoltare probe sange adina constantin adina constantin buna ziua. am si eu o situatie la care am avut o solutionare surprinzatoare. prietenului meu i s-a solicitat de catre un singur politist sa faca proba cu ... (vezi toată discuția)
Accident fara victime si alcoolemie - consecinte ContSters254867 ContSters254867 fratele meu a facut un accident cu masina fara victime si a fost depistat cu o alcolemie de 0.56 ml in aerul respirat, as vrea sa stiu daca va fi pus sub ... (vezi toată discuția)
Dovada permis de conducere fara drept de circulatie - posibilitate obtinere alintga alintga Buna ziua, vreau sa adresez si eu o intrebare, mi-a fost retinut permisul de conducere in data de 1.11.2012 pe motivul conducerii unui autovecul pe drumurile ... (vezi toată discuția)