bun deci e citat doar reclamantul ,
in cazul respingerii cererii de reexaminare se pierde si taxa desi primul complet nu a intrat pe fondul cauzei?
ok . mai clar speta : cerere actiune in constatare evaluabila in bani cu 3 capete de cerere , instanta pune in vedere reclamantului sa timbreze fiecare capat de cerere, reclamantul depune precizare , restrange petitul actiunii , timbreaza doar un capat de cerere. instanta anuleaza cererea ca insuficient timbrata - toate demersurile s-au facut fara citarea partilor deci reclamantul nu s-a putut apara, nu a avut sansa unui termen la care sa explice sau sa implineasca eventualele nereguli, s-a mers pe noul cod art 200.
cererea de reexaminare motivata de faptul ca reclamantul a depus in termen taxa si timbrul si ca in conformitate cu cererea precizatoare a timbrat doar primul capat de cerere , restrangand obiectul actiunii.
acum daca primul complet nu a judecat fondul cauzei nu se restituie taxa ?
mai mult cred ca am sanse la cererea de reexaminare .
Procedura regularizării nu are nimic de a face cu fondul cauzei și cu citarea părților.
În această fază a procesului (care este una necontencioasă), se „discută” doar între judecătorul investit și reclamant. Doar după ce cererea de chemare în judecată îndeplinește condițiile prev. de art. 194 - 197 C.pr.civ. cererea va fi comunicată pârâtului în vederea depunerii întâmpinării.
Deci pârâtul nici nu știe de existența cererii de chemare în judecată până când aceasta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege.
Ce rost avea să fie citat pârâtul și abia apoi după câteva termene reclamantul să timbreze, să-și precizeze cererea și să îndeplinească alte obligații cu privire la cerere?
Dacă nu a timbrat decât unul din capetele de cerere și și-a precizat cererea în acest sens, judecătorul a anulat greșit cererea iar completul care va judeca reexaminarea va admite cererea de reexaminare și va retrimite cauza spre judecare completului inițial.
Dacă însă reclamantul nu a înțeles să-și îndeplinească obligațiile impuse de judecător în termenele acordate pentru aceasta, cererea de reexaminare va fi respinsă indiferent dacă reclamantul a plătit taxa judiciară de timbru sau nu.
Cererea de reexaminare se soluționează printr-o hotărâre definitivă, nefiind supusă nici unei căi de atac.
Rostul acestei proceduri este să disciplineze părțile și în primul rând pe reclamant. Nu era ok să dea fiecare în judecată pe oricine și abia după câteva termene să-i fie clar ce vroia să ceară de fapt...