avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de reexaminare art 200
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de reexaminare art 200

in cazul unei cereri de reexaminare se mai poate acorda un termen pentru probe sau alt motiv?

codul de procedura zice ca cererea de reexaminare se judeca cu citarea recmantului... paratul nu e chemat?

in ipoteza respingerii cererii de reexaminare se mai poate ataca ? sau se recupereaza taxa ?
Cel mai recent răspuns: monique27 , utilizator 22:44, 7 Noiembrie 2013
nu, in principiu. depinde pe ce motiv v-a fost anulata
nu. neregularitatea apartine doar reclamantului
nu.
bun deci e citat doar reclamantul ,
in cazul respingerii cererii de reexaminare se pierde si taxa desi primul complet nu a intrat pe fondul cauzei?
ok . mai clar speta : cerere actiune in constatare evaluabila in bani cu 3 capete de cerere , instanta pune in vedere reclamantului sa timbreze fiecare capat de cerere, reclamantul depune precizare , restrange petitul actiunii , timbreaza doar un capat de cerere. instanta anuleaza cererea ca insuficient timbrata - toate demersurile s-au facut fara citarea partilor deci reclamantul nu s-a putut apara, nu a avut sansa unui termen la care sa explice sau sa implineasca eventualele nereguli, s-a mers pe noul cod art 200.

cererea de reexaminare motivata de faptul ca reclamantul a depus in termen taxa si timbrul si ca in conformitate cu cererea precizatoare a timbrat doar primul capat de cerere , restrangand obiectul actiunii.

acum daca primul complet nu a judecat fondul cauzei nu se restituie taxa ?
mai mult cred ca am sanse la cererea de reexaminare .
Procedura regularizării nu are nimic de a face cu fondul cauzei și cu citarea părților.
În această fază a procesului (care este una necontencioasă), se „discută” doar între judecătorul investit și reclamant. Doar după ce cererea de chemare în judecată îndeplinește condițiile prev. de art. 194 - 197 C.pr.civ. cererea va fi comunicată pârâtului în vederea depunerii întâmpinării.

Deci pârâtul nici nu știe de existența cererii de chemare în judecată până când aceasta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege.
Ce rost avea să fie citat pârâtul și abia apoi după câteva termene reclamantul să timbreze, să-și precizeze cererea și să îndeplinească alte obligații cu privire la cerere?

Dacă nu a timbrat decât unul din capetele de cerere și și-a precizat cererea în acest sens, judecătorul a anulat greșit cererea iar completul care va judeca reexaminarea va admite cererea de reexaminare și va retrimite cauza spre judecare completului inițial.

Dacă însă reclamantul nu a înțeles să-și îndeplinească obligațiile impuse de judecător în termenele acordate pentru aceasta, cererea de reexaminare va fi respinsă indiferent dacă reclamantul a plătit taxa judiciară de timbru sau nu.
Cererea de reexaminare se soluționează printr-o hotărâre definitivă, nefiind supusă nici unei căi de atac.

Rostul acestei proceduri este să disciplineze părțile și în primul rând pe reclamant. Nu era ok să dea fiecare în judecată pe oricine și abia după câteva termene să-i fie clar ce vroia să ceară de fapt...
Termenele ( de ex, cel de 15 zile de predare permis) se calculeaza de la comunicarea incheierii prin care s-a solutionat cererea de reexaminare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

timbrare insuficientă- consecinte in cazul neplatii diferentei solicitate parisor parisor Buna ziua! Discutam despre o succesiune care este la al 6-lea termen. Judecatorul a stabilit ca timbrarea nu a fost facuta pe toata masa partajabila si a ... (vezi toată discuția)
Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar de timbru. regularizarea cererii. Irina S. Irina S. In situatia in care reclamantul a scris gresit valoarea pretentiilor cerute prin actiunea introductiva de instanta in sensul ca a scris mai multe zerouri la ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila roberto27 roberto27 Buna ziua, Ce inseamna : \" Cauza se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată. \" si cat poate dura pana la inceperea efectiva a ... (vezi toată discuția)