Revin din nou cu o intrebare poate astfel o sa primesc un raspuns mai rapid.
Imi cer scuze ca ma repet!
Am citit un articol care suna astfel:
"Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului va fi, spune legea, de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului. Insa pentru a intelege mai bine cum se calculeaza aceasta indemnizatie ar trebui lamurit ce inseamna mai exact „venituri salariale”.
Potrivit art. 55 din Codul Fiscal, sunt considerate „venituri salariale” toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care acestea se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca. Astfel, subliniem ca indemnizatia de neconcurenta nu se raporteaza la „salariul de baza”, ci la orice venituri care se incadreaza in notiunea de „venituri salariale”."
Intreb acum: „venituri salariale” sunt doar salariile de baza din CIM sau se poate lua in considerare si indemnizatiile din contractele de prestari servicii (pentru acelasi angajator)?
Art.21 C.mun.
... (3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Multumesc din nou, dar raspunsul nu este pe intelesul meu. Imi raspundeti cu articole din C. mun. pe care le-am citit si eu, iar ceea ce astept eu este un raspuns clar pentru orice cetatean.
Indemnizatia de neconcurenta se negociaza numai ca procent din salariul de baza din contractul individual de munca sau se poate lua in considerare si indemnizatia din contractul de prestari servicii?
ex:
Salariul brut din contractul individual de munca = 1000 lei
Indemnizatie din prestari servicii (catre acelasi angajator) = 2000 lei
Indemnizatie de neconcurenta (50%) = ????
Cat voi primi dupa incheiera contractului de munca?
Eu vreau sa aflu daca angajatorul meu a facut contractele in asa fel incat eu sa primesc cat mai putini bani pentru aceasta neconcurenta.
Daca ati citit Cdul Muncii , atunci ati fi observat cum se calculeaza indemnizatia de neconcurenta .. minim 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Prin venituri salariale se inteleg veniturile obtinute in baza uni c.i.m. si nu a unui contract civil.
Astfel , daca media este de 1000 lei , atunci indemnziatia este de cel putin 500 lei.
Nu avem cum sa stim ce este inserat in contractele semnate de dvs cu angajatorul respectiv.