avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu compensatoriu

Până când trebuie plătit salariul compensatoriu pentru o concediere conform articolului 65 din Codul Muncii? Tocmai mi-am primit pe card ultimul salariu și văd ca nu mi-au pus în plus decât concediul neefectuat (zilele astea fac o lună de la concediere). Trebuie neapărat sa fac o cerere (deși cred că cel mai bine este să acționez direct în instanță deoarece e evident că dacă vroiau să-l dea îl dădeau și fără cerere)?
Cel mai recent răspuns: Alin Gheorghe , Alte profesii 14:40, 24 Martie 2009
Incepeti prin a solicita in scris plata salariului compensatoriu care vi se cuvine conform Contractului Colectiv de Munca la nivel national, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Adaugati ca daca nu veti primi in termen de 5 zile c-val sumei cuvenite, veti actiona in instanta societatea, si veti depune plangere la ITM.
In instanta dureaza ceva timp pana obtineti sentinta, asa ca sfatul meu este sa incercati intai cu cerere scrisa si cu plangere concomitenta la ITM.
ITM va trebui sa faca un control la societatea respectiva si sa va raspunda in scris in termen de 30 de zile cu privire la masurile luate.
In functie de rezultat, continuati sau nu cu actiunea in instanta, la Tribunalul in raza caruia isi are sediul societatea.
Deoarece este vorba despre un drept salarial , acesta se prescrie in termen de 3 ani.
Consider ca este mai bine sa va adresati in scris angajatorului si sa solicitati plata salariului compensatoriu. depuneti cererea fie personal (dar sa aveti si un exemplar pe care sa primiti dumneavoastra numarul de inregistrare), fie o trimiteti prin posta , cu confirmare de primire.
In cazul in care nu primiti raspuns sau primiti un raspuns nesatisfacator, adresati-va instantei de judecata.
Mulțumesc
buna ziua !
legat de acest subiect as avea si eu o intrebare: exista un termen ( din momentul incetarii cim cu art. 65 ) in care pot solicita in scris acest drept angajatorului sau nu? multumesc
Din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

Alte discuții în legătură

Drept la compensatie theosy theosy Buna ziua, am marea rugaminte de a ma ajuta si pe mine in urmatoarea speta: In august 2009, o firma privata(SRL), mi-a fost desfacut contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala sau colectiva? meeri_m meeri_m Buna seara! Va rog, daca se poate sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: lucrez (inca? ) la o societate care in momentul de fata mai are aproximativ ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu syka syka Buna ziua. Ma numesc Sica si in data de 1.07.2009 mi s-a desfacut contractul de munca conf. art.65 alin 1 si 2 din Codul muncii. Conform CMNN trebuia sa ... (vezi toată discuția)