avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu

Buna ziua. Ma numesc Sica si in data de 1.07.2009 mi s-a desfacut contractul de munca conf. art.65 alin 1 si 2 din Codul muncii. Conform CMNN trebuia sa beneficiez de cel putin 1 salariu compensatoriu (asa cum de altfel mi s-a comunicat de catre directorul societatii) dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum . Intreband la compart.Resurse umane mi s-a spus ca acest fapt este practic imposibil acum din cauza datoriilor pe care firma le are la stat. Este posibil sa mai primesc (atat eu cat si ceilalti fosti angajati) acest salariu , mai ales ca a trecut atata timp? Se specifica undeva pana la ce data se poate acorda acest salariu compensatoriu?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 11:40, 15 Octombrie 2009
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;

2. Va adresati Tribunalului din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Este posibil sa mai primesc (atat eu cat si ceilalti fosti angajati) acest salariu , mai ales ca a trecut atata timp? Se specifica undeva pana la ce data se poate acorda acest salariu compensatoriu?

Salariul trebuia acordat in mod legal odata cu ultima lichidare salariala primita.
De la aceasta data va este datorat.
Dreptul la el nu se pierde decat daca trec 3 ani , asa cum v-a aratat mai sus dl Valeriu.
Angajatorul poate ca va da acesti bani din proprie initiativa sau poate va va amana din luna in luna....
Daca considerati ca nu ii obtineti in mod amiabil, actionati si solicitati-i in instanta. Va dura poate ceva pana aveti hotararea, e posibil apoi sa trebuiasca sa platiti si un executor judecatoresc pentru a obliga la plata respectiva (daca nu palteste nici atunci), dar in final va veti primi drepturile.
Poate daca incercati sa discutati cua angajatorul, sa-i spuneti ca sunteti chiar pregatita sa mergeti in instanta, poate va reactiona pozitiv pt dvs.
Succes!
Cred ca s-a vorbit destul cu angajatorul ,ar trebui sa auiba si o proba a faptului ca a solicitat plata salariului compensator.

Faceti o cerere angajatorului in care solicitati plata salariului compensator in conformitate cu CCM unic la nivel national 2007-2010.Adresa pe care o trimiteti prin posta cu confirmare de primire.

Art. 48. - (1) Toate drepturile băneşti cuvenite salariaţilor se plătesc înaintea oricăror obligaţii băneşti ale unităţii.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

In Codul Muncii:
Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art 283-c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensator bvr bvr Buna ziua! Doresc sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema: In cazul deciziei de concediere pentru motive neimputabile salariatului in care ... (vezi toată discuția)
Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)