avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertizã tehnicã judiciarã topo a unui gol alpin
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertizã tehnicã judiciarã topo a unui gol alpin

Bună ziua. Am o nelămurire cu privire la o expertiză tehnică topo ridicată corect din teren, dându-i-se toate explicaţiile şi lămuririle necesare şi actele de proprietate ale acestui teren expertului. Însă expertul a depus la Instanţă un singur exemplar după o perioadă de 4 luni a raportului de exerptiză şi a schiţei anexate întocmite tendenţios. Completul de judecată a stabilit suma de 3.500 Ron şi mi-a impus să plătesc expertiza integral înainte de a o vedea şi studia.
Problema mea este, unde mă pot adresa pentru a reclama expertul pentru a întocmi raportul de expertiză corect conform actelor de proprietate, având în vedere că tot completul de judecată îl tolerează pe acest expert şi chiar îl susţine.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:59, 13 Octombrie 2013
Buna ziua,
Va trebui sa formulati obiectiuni la instanta in privinta expertizei aratand care sunt nemultumirile. Obiectiunile se fac in scris si instanta se pronunta asupra lor.
Plata expertizei se vae inainte de efectuare. Asa este legea.
Expertul poate fi reclamat la Corpul expertilor tehnici judiciario dar va trebui sa aveti dovezi seriose asupra vinovatiei sale.
Daca instanta de fond va inlatura obiectiunile (le respinge) va veti putea adresa instantei de apel sau recurs atunci cand veti ataca sentinta de fond.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Expertul este din judeţul Sibiu. ªtiţi cumva dacă în judeţul Sibiu există un astfel de Corp al expertilor tehnici judiciari? Termenul stabilit de Instanţă este de 3 săptămâni. Unde altundeva mă pot prezenta pentru a-l reclama în acest timp? În decursul acestor acestor 3 săptămâni care este perioada prevazută de lege în care să depun obiecţiunile la dosar?
Nu exista in prezent un corp al expertilor tehnici judiciari, organizat la nivel de tara/ judet/ muncicipiul Bucuresti, care sa functioneze ca organism de supraveghere a activitatii expertilor/ specialistilor tehnici judiciari si care sa aiba competente de sanctionare a expertilor/ specialistilor tehnici judiciari.
Sunt cateva organizatii profesionale, pe specialitati de expertiza care nu pot aplica sanctiuni membrilor acestora, de genul celor mentionate in OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare.
Intr-un proiect de modificare si completare a OG nr/ 2/ 2000, intre timp retras de pe site-ul MJ deoarece au fost multe contestatii ale organizatiilor profesionale, era o propunere de infiintare un corp al expertilor tehnici judiciari.
Intocmiti observatii scrise la raportul de expertiza tehnica judiciara, anexati documente care sa va sustina punctul de vedere. Expertul este obligat sa raspunda documentat la toate observatiile dvs. scrise. Instanta va analiza raportul de expertiza, observatiile dvs. scrise la raportul de expertiza, raspunsurile expertului la observatiile dvs. si va da o hotarare.
Biroul central pentru expertize tehnice judiicare, din cadrul MJ este singurul in masura sa analizeze si sa sanctioneze expertii/ specialistii tehnici judiciari (conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, art.35, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara).
Puteti face o sesizare scrisa la Birorul central, dar este de preferat sa asteptati hotararea instantei, care este un document ce poate fi avut in vedere de catre Biroul central, daca in hotarare data de catre instanta de judecata se vor face referiri la o eventuala activitate defectuoasa a expertului. O sesizare directa a dvs. poate fi interpretata doar ca o parere personala, fara fundament juridic.
Daca instanta nu avea nevoie de o parere autorizata si ar fi avut suficiente informatii culese din documentele prezentate de dvs. (acte de proprietate cum sustineti, care in mod normal ar trebui sa se regaseasca la dosarul cauzei, nu doar sa fie prezentate expertului), atunci nu ar fi aprobat efectuarea unei expertize tehnice judiciare.
Obiectiunele la raportul de expertiza se depun cu minim 5 zile inainte de termenul de judecata, dupa depunerea raportului de expertiza la dosar.
Daca raportul de expertiza s-a depus tarziu si nu mai aveti timpul necesar pentru a formula si depune in scris, la dosar, observatiile dvs. la raportul de expertiza, la termenul de judecata, solicitati instantei o amanare pentru a studia raportul si a formula observatii. Cel mai bine pentru dvs. este sa depuneti observatii la raport, la primul termen, pentru ca instanta sa analizeze si punctul de vedere al dvs. Astfel scurtati si termenele de judecata.
Raspunsul primit mai sus este corect.
Pentru lamuriri suplimentare adresati-va la Asociatia Profesionala a Expertilor Topografi din Romania care are sediul in Sibiu. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertizã greºitã. posibilitate refacere expertizã. luciana468 luciana468 Cum pot recupera banii de la expertul pe care l-am angajat în proces şi a favorizat prin raport pe pârât, modificând datele din tabelul parcelar emis de ... (vezi toată discuția)
Despre experti judiciari suspecti de erori profesionale intentionate serepop serepop unde pot fi denuntati expertii judiciari suspectati de erori profesionale intentionate prejudiciind cu buna stiinta una din parti ? [EDITAT]. (vezi toată discuția)