avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune garsoniera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune garsoniera

Buna ziua,

In urma decesului mamei mele (la 01.09 a.c.), fiind unicul copil, doresc sa deschid succesiunea pentru o garsoniera, proprietate a mamei mele.

Garsoniera a fost dobandita prin contract de construire cu ICVL in anul 1983. Pe atunci, s-au facut doua contracte de imprumut la CEC, unul pentru constituirea avansului, iar altul pentru diferenta.

In anul 1984 a fost emis decretul 256, privind recalcularea preturilor locuintelor, astfel rezultand (pe atunci) o diferenta de plata de ~14.000 lei. (de la 82.000 lei pretul initial la 96.000 lei conform recalcularii).

Mama mea a fost data in judecata de catre ICVL pentru plata acestei sume, iar Judecatoria Sectorului 3 a admis actiunea, obligand-o pe mama mea la plata sumei de mai sus. Au mai urmat cateva instiintari de plata (ultima din anul 1988) dupa care nu mai am nici un act care sa dovedeasca ca a fost sau nu achitata acea suma.

Am depus cerere la fostul ICVL (Romconfort) pentru a cauta dovada platii acestei sume. In mod normal, daca suma nu era platita, mama era evacuata din locuinta, totodata pierzand si dreptul de proprietate.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- daca mama mea nu a platit acea suma rezultata din recalculare (conform decretului 256/83) si dovada achitarii nu exista, ce se poate intampla?

- daca mama nu aplatit acea suma, acum, dupa 25 de ani, eu sunt pasibil sa o platesc sau se prescrie datoria?

- pot deschide succesiunea daca nu am dovada de plata pt. cei 14.000 lei, dar in schimb am dovada de plata de la CEC?

Din cate am mai citit, decretul 256/84 a fost abrogat partial prin legea 114/96.

va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: sabinab , utilizator 12:29, 29 Mai 2017
Părerea mea este că dacă mama dvs. nu ar fi plătit acea diferență era deja de mult evacuată. Ce v-au răspuns cei de la ICVL când a-ți solicitat eliberarea unei dovezi privind achitarea acelei diferențe? Solicitați un extras de carte funciară să vedeți pe ce nume figurează garsoniera. În mod normal dacă mama dvs. a achitat întreaga sumă atunci garsoniera trebuie să figureze pe numele dânsei.
Multumesc pentru raspuns.
Pentru dovada de la CEC am facut cerere in acesta dimineata.
Tot in aceasta dimineata, la ICVL, am prezentat actele imobilului cat si citatiile, decizia judecatoriei, si ultimile instiintari de plata. Domna de la ghiseu mi-a spus urmatoarele:

- in cazul in care s-a platit suma respectiva, ar trebui sa existe un act aditional in acest sens (pentru care am facut o cerere) din care reiese plata integrala;

- mi-a spus ca nu sunt caz singular; multe persoane au ramas cu dosarele "nefinalizate" pentru ca atunci a fost si perioada revolutiei (nu am inteles prea multe).

Referitor la extrasul de carte funciara, o sa fac si acest demers. In mod normal, ipoteca ar trebui sa fie de mult radiata iar imobilul sa fie pe numele mamei mele.

Notarul, printre alte acte, mi-a solicitat dovada achitarii integrale. Daca nu mentionez de aceasta suma de 14000 lei si prezint doar dovada achitarii de la CEC se poate deschide succesiunea?
Dacă ipoteca este radiată atunci înseamnă că nu mai aveți nici o datorie față de ICVL și atunci trebuie să solicitați eliberarea unei adrese prin care să se confirme că nu aveți nici o datorie față de ei și în baza acestei adeverințe notarul poate face succesiunea și să vă treacă garsoniera pe nume, sau dacă mama dvs. a ridicat acea sumă de 14000 lei pe credit ipotecar de la CEC atunci nu mai trebuie să mergeți la ICVL ci la CEC și ei trebuie să vă elibereze o adeverință că nu mai este ipotecată garsoniera și acest act să-l duceți la notar.
Good point :)
Pana primesc raspunsurile de la ICVL si CEC (culmea la ICVL costul total se ridica la 256 lei pt eliberarea adeverintei de plata, pe cand la CEC este gratuita) o sa dau o fuga la OCPI Sector 2 pentru eliberarea unui extras de carte funciara de informare.

Teoretic, chiar daca nu s-a platit acea suma de 14.000 lei, datoria ar trebui sa fie prescrisa deoarece ICVL nu a dispus masurile necesare (evacuare, reziliere contract de construire).

O sa sun astazi la CEC sa-i rog sa caute si alte contracte de imprumut pe numele mamei mele in acea perioada. Poate am noroc si este cum spuneti dvs., suma sa fii fost platita prin credit.
Buna ziua,

Si noi ne lovim de aceasta problema..imi puteti spune, va rog, daca stiti cum s-a rezolvat.

Noi avem extras de carte funciara pe numele proprietarilor (parintii), adeverinta de la CEC din care rezulta ca ipoteca a fost radiata si apartamentul a fost achitat integral, dar cei de la Romconfort nu vor sa ne elibereze adresa de achitare integrala pentru ca la dosar apare un ordin judecatoresc in baza caruia trebuia achitata suma de 26.000. Ne cer chitanta pentru aceasta suma si noi nu avem.

Stiu ca acest post este din 2013 ..dar poate aveti idee cum s-a rezolvat.

Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparea apartament-sume achitate armada_maxima armada_maxima Buna ziua, Am achizitionat un apartament care are un istoric de mai multi proprietari. Primul proprietar a achizitionat apartamentul de la stat (Oficiul ... (vezi toată discuția)
Radierea inscriptiei ipotecare mmnngg mmnngg buna ziua ! cum procedez pentru radierea inscriptiei ipotecare pentru un apartament cumparat in rate prin cec in 1980.Suma a fost achitata de mult,dar nu a ... (vezi toată discuția)
Am castig de cauza sau nu patrichiadriana patrichiadriana buna ziua am si eu o nelamurile , in anul 1980 mama mea a cumparat o locuinta prin cec dupa 10 ani de plata a ratelor a ramas in urma 6 luni cu rata ... cei de ... (vezi toată discuția)