avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare repartitoare - costuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare repartitoare - costuri

buna ziua

administrator asociatie proprietari,mai multi proprietari doresc renuntarea la repartitoare de costuri in apartament,se poate rezilia contractul avut cu firma de repartitoare? si repartizarea Giga caloriei la asociatie?
ce lege imi da dreptul sa calculez eu?

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:21, 11 Septembrie 2013
Conditiile de reziliere contract cu unitatea care asigura service+calcul cote individuale le cunosc reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari care sunt si semnatari ai contractului
Administratorul poate calcula cotele individuale ,in cazul renuntarii a cel putin 80% dintre proprietari la repartitoarele de cost
HG 1588/2003
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
Art. 39. — (1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda menajera; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea apartamentului sau a spatiuIui cu alta destmnatie decat aceea de locuinta.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza In functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte critenii in baza carora se pot individualiza consumunile.
Art. 40. — (I) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire Ia asiguranea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentnu apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utiIitati se stabileste pnin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire Ia modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari poate stabili modul de plata a cheltuielilor pe baza de conventie cu canacter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de funnizare a serviciului, incheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. In toate cazurile, plata consumurilor proprii nu scuteste niciun proprietar de Ia plata contnibutiei Ia cheltuielile comune.

@ynocentta a scris:
Administratorul poate calcula cotele individuale ,in cazul renuntarii a cel putin 80% dintre proprietari la repartitoarele de cost


Care este aceasta lege? Conform Ordinului 255 al ANRSC se pot folosi repartitoare daca cel putin 80% din propietari si le monteaza.

E adevarat ca, aici pe forum, am gasit citat raspunsul ANRSC ca si daca ramane un singur propietar cu repartitoare, daca ceilalti renunta, firma tot va face calculele ceeace arata cat de corect este sistemul repartitoarelor, asa cum este folosit la noi..

Pentru @calistita: daca contractul nu permite rezilierea pe cale amiabila, propietarii care nu mai vor repartitoare pot renunta individual si nu mai comunica indexele la firma si nu mai platesc nici comisionul, asa ca firma va renunta singura din motive financiare.
Carturarul a scris:



ceeace arata cat de corect este sistemul repartitoarelor, asa cum este folosit la noi..





Este mai mult decat discutabila corectitudinea sistemului
Practica demonstreaza ca din ce in ce mai multi detinatori de repartitoare inteleg datorita costurilor ridicate-care nu justifica confortul in proprietate sa renunte la acestea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata caldurii in condominiu (cu repartitoare de cost sau fara) ainafets ainafets În blocul în care locuiesc s-au pus repartitoare de cost la caloriferele din apartamente și la subsol, etc, din anul 2007, cu acordul a 80% din proprietari. ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract repartitoare sarah1985 sarah1985 Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat ... (vezi toată discuția)
Cum scap de un contract cu o firma de calcul al consumului de energie termica ciolpi ciolpi Ca mai toate blocurile din capitala si al nostru are consumul de energie termica calculat la nivel de apartament de o firma autorizata pe baza repartitoarelor ... (vezi toată discuția)