In decembrie 2012 am fost promovata si am ocupat locul unei fete care a plecat in concediu de crestere a copilului. Din decembrie si pana acum au mai existat discutii intre mine si angajator in legatura cu ce se va intampla cand se intoarca fata la serviciu (septembrie) dar niciodata nu a fost clar ce au de gand sa faca. Eu stiam ca persoanei in CCC trebuie sa i se ofere i pozitie similara la intoarcerea la serviciu, nu neaparat acelasi post (ceea ce s-a si intamplat recent in firma) dar din ce vad pe forum e total altfel. In timpul ultimei discutii cu managerul, el a zis la fel, ca firma e obligata sa ii ofere o pozitie similara, nu ar fi obligati sa o primeasca pe acelasi post.
Problema este ca eu am contract pe perioada nedeterminata, fara clauze de genul cand se intoarce ea, eu sa plec inapoi pe functia pe care o aveam anterior sau pe alta pozitie. Saptamana asta am fost informata neoficial (am aflat de la ea) ca se intoarce luni la serviciu pe pozitia mea. Cand i-am cerut explicatii managerului mi-a zis doar ca nu are un plan bine stabilit, dar ca in principiu se impart responsabilitatile la doua persoane. Volumul de munca nu justifica in nici un fel sa plateasca doua persoane pentru aceeasi functie.
Ce risc in momentul de fata? Pot sa ne oblige pe una din noi sa plece pe alta functie/post?
1. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, salariata respectiva are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a o primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului salariatei respective de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent .
3. Pe perioada CCC, se putea angaja numai cu c.i.m. pe durata determinata .
Multumesc pentru raspuns.
Ingrijorarea mea vine de la faptul ca angajatorul este acum obligat sa ne tina pe amandoua pe acelasi post - ea pentru ca vine din ccc, pe mine pentru ca nu mi-au facut contract pe perioada determinata. Dar daca nu e nici una dintre noi de acord sa aleaga un alt post, angajatorul ne poate obliga pe una din noi? Pana la urma a fost greseala lor ca nu mi-au introdus clauze in contract.
Daca incearca sa imi dea alt post, pot sa depun plangere la ITM? ce pot rezolva asa?
Revenire ccc
Catalinastroiu
Pe 15.06 s-au incheiat cele 23 luni in care am fost in concediu crestere copil. Ocupam functia de Marketing manager iar cand m-am intors mi s-a spus ca din ... (vezi toată discuția)