avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare sau certificat de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare sau certificat de mostenitor?

Devin automat proprietar al unui teren daca la dezbaterea de succesiune toti celalti mostenitori au renuntat in favoarea mea ?!
Am trecut pe la 2 notari si inca nu m-am lamurit.

Bunicii din parte tatalui au murit cu mult timp in urma.
Ei au avut 2 copii: tatal meu - decedat cu mult inaintea bunicilor/ parintilor lui si fratele tatalui meu (respectiv unchiul meu) in viata, divortat cu mult inaintea decesului bunicilori /parintilor lui.
Vrem/ trebuie sa facem dezbatere de succesiune; unchiul si cei 2 fratii ai mei vor sa renunte la partea lor de mostenire in favoarea mea.

Devin proprietar cu drepturi depline in urma acestei proceduri?!
Certificat de mostenitor e numele documentului rezultat in urma acestei proceduri?
E acest document suficient de inatacabil?

Trebuie sa precizez ca:
unchiul meu are 2 copii care au intrerupt orice relatie cu el la data divortului;
a doua precizare: vreau sa construiesc o casa pe acest teren, in care sa locuiasca inclusiv unchiul meu
a treia, probabil ne important: terenul e situat intr un satuc modest, absolut fara valoare de piata

multumesc pentru raspunsuri/ opinii/ sugestii
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 22:14, 28 Martie 2009
Renunţarea unchiului şi a fraţilor dumneavoastră va avea ca efect dobîndirea calităţii de unic moştenitor. Copiii unchiului nu vor putea ataca renunţarea tatălui lor.

Singura problemă care se mai poate ridica este aceea a împlinirii termenului de prescripţie de 6 luni. Dacă fraţii şi unchiul nu au dat pînă la împlinirea termenului declaraţiile de renunţare, nu o mai pot face. Vor fi consideraţi doar străini de succesiune, efectul fiind acelaşi.
Multumesc!

Va rog sa ma scuzati ca profit:

1. care e cea mai facila/ rapida/ ieftina solutie, la notar sau in instanta?
2. ma tem ca nu stiu la ce se refera "termenul de prescriptie de 60 luni"?

In caz ca are relevanta:
bunicii au murit acu' vreo 10 ani, din pacate n-am reusit - in toti acesti ani - sa ne adunam
si sa facem succesiunea. Noi suntem plecati "care pe unde",
unchiul (respectiv fratele tatalui meu) e cel care insista sa rezolvam situatia si sa construim ceva...

inca odata multumesc
si solutia eu "unic mostenitor" convine tuturor si e lipsita de complicatii
incercati calea notarului.
ceilalti mostenitori vor da declaratie de renuntare la mostenire in favoarea dvs.
multumesc!
Daca ceilalti mostenitori renunta in favoarea dumneavoastra succesiune trebuie sa se faca la notariat.
Nu vad cu cine sa fiti in contradictoriu in instanta.

Alte discuții în legătură

Cumpărare teren mostenit Fydse Fydse Buna, Doresc să cumpar un teren moștenit, dar problema este următoarea: Bunicii mei au decedat acum aproximativ 20 de ani și au lasat in urmă un ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire Ardelean Iulia Ardelean Iulia Suntem 4 frati, parintii au un apartament. Tatal nostru a murit in Octombrie 2017, mama a ramas in apartament. Noi, cei 4 frati, dorim sa renuntam la partea ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune nedeschisa catalyn1234 catalyn1234 buna ziua tatal meu a decedat anul trecut,am facut succesiunea etc....acuma fratele lui unchiul meu vrea sa las procura la notariat ca sai las partea tatalui ... (vezi toată discuția)