avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare sau certificat de mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare sau certificat de mostenitor?

Devin automat proprietar al unui teren daca la dezbaterea de succesiune toti celalti mostenitori au renuntat in favoarea mea ?!
Am trecut pe la 2 notari si inca nu m-am lamurit.

Bunicii din parte tatalui au murit cu mult timp in urma.
Ei au avut 2 copii: tatal meu - decedat cu mult inaintea bunicilor/ parintilor lui si fratele tatalui meu (respectiv unchiul meu) in viata, divortat cu mult inaintea decesului bunicilori /parintilor lui.
Vrem/ trebuie sa facem dezbatere de succesiune; unchiul si cei 2 fratii ai mei vor sa renunte la partea lor de mostenire in favoarea mea.

Devin proprietar cu drepturi depline in urma acestei proceduri?!
Certificat de mostenitor e numele documentului rezultat in urma acestei proceduri?
E acest document suficient de inatacabil?

Trebuie sa precizez ca:
unchiul meu are 2 copii care au intrerupt orice relatie cu el la data divortului;
a doua precizare: vreau sa construiesc o casa pe acest teren, in care sa locuiasca inclusiv unchiul meu
a treia, probabil ne important: terenul e situat intr un satuc modest, absolut fara valoare de piata

multumesc pentru raspunsuri/ opinii/ sugestii
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 22:14, 28 Martie 2009
Multumesc frumos de raspunsuri

Problema e ca notarul "de domiciliu" continua sa ne spuna ca e nevoie de doua proceduri:

primul pas - unchiul meu devine proprietarul partii sale de succesiune
( iar eu propretarul partii care mi se cuvine de drept si in acelasi timp
proprietarul partilor cuvenite fratilor mei - prin renuntarea acestora in favoarea mea )

pas 2 - unchiul imi vinde parte lui cu act de vanzare cumparare

Nu s expert da' suna total lipsit de logica si nu inteleg de ce notarul insista sa mi spuna ca
nu pot devenii proprietar dupa dezbaterea de succesiune.
Cum abordez problema asta mai departe?

Multumesc iarasi pentru orice idee/ apreciere/ sfat
pai sigur ca va invata asa....ca doar ii intra si lui ceva banuti din vanzare.
mergeti la alt notar din zona, precis nu e singurul.
trebuie numai o declaratie de renuntare.
daca notarul nu pricepe, angajati-va un avocat sa vb. cu el.
Faceti actiune in instanta si inchiati o tranzactie prin care dvd. preluati intreaga masa succesorala iar ceilalti mostenitori inteleg sa nu preia nimic.Sentinta are valoarea unui act de proprietate si va consfinteste dreptul de proprietar asupra terenului respectiv.Taxa de timbr este de 19 lei iar judecatoria competenta este din raza ultimului domiciliu al defunctului .
multumesc, cred ca un avocat m ar scuti de dureri de cap si drumuri inutile;

o singura intrebare:

tocmai citeam pe site ul notarilor publici
ca "mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de
la data decesului autorului'

Deoarece "autorul"/ bunicul meu a murit acu' vre 10 ani, conditia asta e in mod evident -
ca sa zic asa - imposibil de "indeplinit"

Cum se procedeaza in aceasta situatie?

Multumesc inca odata pentru ajutor
daca invocati aceasta situatie atunci este bine sa dezbateti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpărare teren mostenit Fydse Fydse Buna, Doresc să cumpar un teren moștenit, dar problema este următoarea: Bunicii mei au decedat acum aproximativ 20 de ani și au lasat in urmă un ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire Ardelean Iulia Ardelean Iulia Suntem 4 frati, parintii au un apartament. Tatal nostru a murit in Octombrie 2017, mama a ramas in apartament. Noi, cei 4 frati, dorim sa renuntam la partea ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune nedeschisa catalyn1234 catalyn1234 buna ziua tatal meu a decedat anul trecut,am facut succesiunea etc....acuma fratele lui unchiul meu vrea sa las procura la notariat ca sai las partea tatalui ... (vezi toată discuția)