avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot ataca in instanta o hotarare judecatoreasca ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot ataca in instanta o hotarare judecatoreasca din Romania, eu locuind in Spania

Buna ziua
Locuiesc in Spania de mai multi ani, impreuna cu fiul meu. Acum 2 ani, am hotarat sa ma despart de fostul meu sot, asa ca am intentat proces de divort aici, cerand avocat din oficiu, si el avand locuinta tot in Spania.Cum el a fost in Romania intre timp, a angajat un avocat, a dat divort acolo, bineinteles fara sa ma anunte, asa ca eu m-am trezit cu hotararea de divort definitiva. As vrea sa atac in instanta aceasta hotarare, este vorba de pensia alimentara a copilului, care o fost stabilita de instanta din Ro la aproximativ 25 euro pe luna, eu si copilu avand domiciliul in Spania de 7 ani. As dori de asemeni sa stiu cum pot cere custodia totala, oricum nu a platit niciodata acesti bani.
Va multumesc anticipat, Cu stima, A.
Cel mai recent răspuns: alexia2006 , utilizator 10:26, 22 Septembrie 2013
Buna ziua,
Sunt doua notiuni diferiter.
Divortul este definitiv si irevocabil.
In privinta pensiei de intretinere ea va trebui formulata la domiciliul minorului deci in Spania, mai ales ca si tatal locuieste acolo.
Faptul ca nu a platit acle sume este de domeniul instantelor spaniole daca sotul sta acolo. Daca sta in Romania, va trebui sa formulati plangere penala in Romania pentru abandon de familie.
Pentru a deveni singurul custode ar trebui sa solicitati decaderea tatalui din drepturile parentale.
In Romania aveti 10% sanse.
av. Gabriel Klein Kiritescu
cu tot respectul ., stimate coleg nu mai scrieti ca partile pot promova actiune de decadere din drepturi. nu au putut nici pe vechiul cod al familiei, cand competenta era a autoritatii tutelare.


mai redau odata.

Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

Art. 508

Condiţii

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.


in rest sunt de acord cu dvs:)
Adresati-va instantei de judecata pentru execitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copilului la dumneavoastra, cat si pentru obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, pensia ce va fi datorata de la data sesizarii instantei de judecata, avand in vedere lipsa aportului financiar al tatalui, pentru asigurarea subzistentei copilului.


Pensia de intretinere va fi raportata la venitul net realizat, daca va fi facuta dovada prestarii unei activitati remunerata, conform unui contract de munca.( veniturile trebuie atestate de inscrisuri, iar instanta de judecata va obtine aceste relatii prin comisie rogatorie internatioanala).

In cazul in care acesta nu obtine venituri, dintr-o activitate lucrativa, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala a statului spaniol.


Se va avea in vedere faptul ca , actualmente, copilul locuieste cu dumneavoastra in Spania.

Totodata, prin probatoriul administrat , dumneavoastra trebuie sa dovediti faptul ca obligatia legala de intretinere ce incumba fostului sot a fost nesocotita de acesta.


In acest sens, se poate proceda la audierea martorilor, la administarea probei cu interogatoriul si la afectuarea de anchete psihosociala .( ancheta ce va fi efectuata in Spania, la domiciliile partilor, prin comisie rogatorie internationala ).

Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept, poprirea in materie de pensie de intretinere este obligatorie .( din veniturile realizate se poate retine pensia de intretinere).

Sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere pot fi virate intr-un cont bancar, indicat in cererea de chemare in judecata.


Hotararea judecatoreasca va fi apostilata, tradusa si legalizata.


Succes.





va multumesc pentru raspunsuri. In legatura cu divortul, da este definitiv si irevocabil, nu asta e problema. In hotatrarea de divort este stabilita pensia copilului la 125 lei lunar, asta nu stiu cum sa fac. Problema este ca am fost la judecatoria din localitatea unde locuim si mi s-a spus ca trebuie facut proces in Romania, ei nu pot face nimic. Alt aspect ar fi ca tatal a parasit Spania si , din cat am inteles, acum locuioeste pe undeva prin Europa, Italia cred. Nu a luat legatura cu mine sau copilul pentru plata celor apx 30 de europe luna. La fel in hotararea de divort este stipulat ca NU am voie sa schimb locuinta copilului fara acordul lui. Semnifica, la rece vorbind, ca daca nu imi permit sa platesc chiria si sa ma mut la mao putin, poate sa ma dea in judecata pentru ...
Oricum, va multumesc pentru raspunsuri
Cu Stima, Alexia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturile parentale alinutza2705 alinutza2705 poate fi tatal decazut di drepturile parentale,daca de aprox 2 ani si jumatate n-a platit pensie alimentara?sau poate merge la inchisoare? (vezi toată discuția)
Am un băiețel de aproape 4 ani, pe care de 3 ani îl cresc singură. c de 3 ani singură. cum pot să îl decad pe “tatăl “lui din drepturi? gabistoica gabistoica Am un baietel de aproape 4 ani il cresc de 3 ani singura ...cum pot sa il decad pe “tatal “copilului din drepturi? Mentionez ca nu am fost casatoriti nu il ... (vezi toată discuția)
Excluderea din drepturile parintesti Monica_Nuta Monica_Nuta Buna ziua, As dori sa stiu cum se poate obtine excluderea din drepturile parintesti a sotului meu, de care tocmai divortez, in 17 .04.2015 avem a doua ... (vezi toată discuția)