avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Probleme, somatii copyright legate de o fotografie pe ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Probleme, somatii copyright legate de o fotografie pe site-ul meu

Buna ziua,

Am urmatoare problema: un avocat din SUA ma someaza prim e-mail sa platesc imense "daune" pentru publicarea "fara permisiune" a unei fotografii (reprezinta un peisaj) pe un site (mic, banal) pe care-l detin.
Motivul este ca as fi incalcat drepturile de autor - as fi publicat poza fara sa o cumpar de pe siteul fotografului profesionist.

Nu am furat fotografia, ci am obtinut-o gratuit de la o terta parte si pot dovedi sursa care m-a indus in eroare!

Insa, somatiile primite prin e-mail de la avocatura respectiva din SUA ma ameninta cu sume care ar putea ajunge pana la 150.000 $/fotografie.
Mi-au facut o oferta - sa platesc circa 1.500 $ pana la un anumit termen limita si atunci nu ma vor da in judecata. In caz contrar mi se enumera sume imense pe care ar trebui sa le platesc.

Sunt socat, totodata nu stiu sigur daca nu cumva cineva vrea sa ma insele.
Avocatul respectiv mentioneaza si siteul autorului fotografiei - intr-adevar recunosc poza (cu pesajul respectiv) pe siteul fotografului.

Detalii despre cum s-a intamplat totul:
-fotografia am downloadat-o gratuit de pe un alt site (un tert!), deci nu am furat-o de la autorul fotografiei
-poza a fost publicata de un tert ca si "free for all", deci se putea downloada gratuit, ceea ce m-a indus in eroare si crezand ca este gratuita, m-am bucurat si l-am publicat pe site-ul meu
-odata ce am fost somat, am sters imediat poza si am trimis un e-mail de clarificare avocatului respectiv (inca nu am primit raspuns)
-printre documentele anexate somatiei scrie ceva de genul ca nu-i intereseaza cum s-a obtinut fotografia, deoarece incalcarea dreptului de autor s-a intamplat si sunt obligat sa platesc "daune"
-problema este ca sursa de pe care am downloadat-o parea ca o distribuie gratuit... nu pare ca o face ilegal, chiar arata a site "free for all", "freebie" - este clar ca ei au furat fotografia, eu nu am facut altceva decat s-o public cu buna credinta.
-somatia am primit-o in legatura cu o singura poza, dar se mentioneaza ca "eventuale alte somatii pentru alte poze" trebuie tratate separat... imi da fiori, deoarece aveam vre-o 20 de fotografii pe acel site (din cate stiu niciunul de la fotograful respectiv, dar toate downloadate de pe acel tert site care le distribuia gratuit)

Subliniez ca am primit "oferta de aprox. 1.500 $" pe care mi-o cere fotograful drept "licenta retroactiva pe 3 ani". Totodata nu stiu daca nu cumva vor incepe sa-mi pretinda sume pentru fiecare poza in parte.
"Oferta" expira la 10 octombrie. Ma ameninta ca daca nu platesc suma respectiva ma vor da in judecata si ca si dreptul international protejeaza autorul.
Nu sunt vinovat, deoarece site-ul tert "freebie" mi-a distribuit fotografia.

Site-ul meu era un banal site lansat in anii studentiei. Nu este un site de firma, dar sunt niste banale reclame pe ea. Fotografia respectiva am publicat-o cu circa 1,5 ani in urma.

Sunt socat si dezorientat.

Ce se poate face in aceasta situatie?
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
gmit5, utilizator
Cel mai recent răspuns: silviu3marian , utilizator 04:26, 25 Septembrie 2013
Noutate:

Dupa un al 2-lea e-mail, fotograful mi-a raspuns ca da, acel "attorney" este reprezentantul lui legal.
Desi i-am subliniat niste fapte concrete etc. etc., mi-a raspuns in doar 2 propozitii: da, este reprezentantul lui legal si toate discutiile trebuie sa treaca prin "office"-ul avocatului respectiv.

In continuare nu doresc sa-mi divulg identitatea, nu stiu cu cine am de-a face si ce curse mi-ar intinde.

Mi se pare ca chiar este o reclamatie reala, nu o "scrisoare nigeriana".

Asta cu adresa...

Mr. Stan Patitu
Aleea Visinilor 256
Cuca Macaii
Romania

...este o gluma. :)))

Dar treaba pare serioasa si daca incep sa fac si eu glume, cine stie in ce ma incurc!

Am acel "ultimatum" pana la 10 octombrie. Ori se asteapta sa intru intr-o cursa ori, vor sari pe mine cu niste surprize.
Domnule, pentru mine treaba este deja clara: un individ care ameninta cu "dreptul international" (neconcretizat, nedeterminat si nespecificat la ce tratate se refera) este absolvent de scoala ajutatoare si nu de facultate de drept. Pe urma, dvs. ca individ nu ati ratificat tratate, ci va spuneti unor articole din legile nationale (legea numarul cutare, din anul cutare, aritcolul cutare, alineatul cutare). Asa ca daca nu stie despre ce articole din legislatia romaneasca este vorba, sa plimbe ursu'.

Firma de protectie a identitatii nu va va dezvalui identitatea fara mandat judecatoresc si ma tem ca in drept civil nu se pot obtine astfel de mandate, plus ca fac pariu ca va trebui sa traverseze oceanul pentru a obtine un astfel de mandat. Legile de privacy afirma ca ar fi infractiune dezvaluirea datelor personale fara un astfel de mandat. Iar cat timp cat avocatul nu stie pe cine sa dea in judecata, nu poate da pe nimeni in judecata pentru fapta comisa, ca el nu e FBI sau Politie, e un biet avocatel care face pe duru' (asta plecand prin absurd de la ideea ca e chiar avocat si nu absolvent de scoala ajutatoare). Cu asta consider acest topic incheiat: e vorba de o escrocherie, va sfatuiesc sa nu platiti banii respectivi. O firma de depistare a pirateriei nu trimite ultimatumuri de plata catre anonimi, asa prin e-mail nu stii cine citeste si in ce tara citeste. Eu in locul dvs. m-as prezenta la cea mai apropiata sectie de Politie si as face plangere penala contra escrocului. Asta plecand de la premiza ca Politia ar dori sa urmareasca penal o biata tentativa de escrocherie comisa prin e-mail de banditi informatici din tarile calde.
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
tgeorgescu, utilizator
Inteleg tot ce-mi spuneti.

In aceste zile, totusi voi consulta un avocat specializat in drepturi de autor pentru a intelege 100 % care este situatia.

Treaba e ca fotograful mi-a confirmat ca avocatul este reprezentantul lui legal.
Pare sa fie ori plangere reala catre un avocat real ori, "avocatul" este un vanator de site-uri cu poze pe care le santajeaza. In cazul din urma, cred ca "avocatul" l-a gasit pe fotograf si i-a oferit "sa faca bani impreuna" santajandu-ma.

Nu le-as trimite nici-un ban, pentru ca mi-as expune identitatea si as "musca momeala" pentru alte actiuni santajiste (alte poze, mai multi bani). Am sters toate pozele de pe siteul meu.

Cat timp vad ca siteul tert (hotul real) de pe care am luat poza inca mai afiseaza poza (!), nu vad de ce m-ar urmari pe mine... eu fiind "pestele mic" in toata povestea.

Va multumesc mult pentru timpul acordat si sfaturi!

STAI LOCULUI CUMINTE!!! Cum sa trimiti bani? Apropo , probabil ca o sa primesti si mailuri in care ti se cer copii dupa acte. :)))) Vezi poate faci vreo prostie....Prietene, e "scrisoare nigeriana". Stai locului si nu mai da detalii oricui se recomanda ca e "attorney" . Hai sa iti zic o situatie asemenatoare. Daca faci un clip si il urci pe youtube , cum se numeste? De pe youtube se pot descarca clipurile. Dar la LICENTA ce scrie : Licenta standard scrie. Adica daca te uiti in termeni si conditiile youtubului zice acolo ca odata ce ai incarcat clipu renunti la drepturile de autor, sau cam asa ceva, si predai acele drepturi lui youtube. Deci uite cum sta treaba. Cel care are drept de autor pe o fotografie ( desi nu am mai auzit de asta) ar trebui sa si le protejeze cumva fizic antidownload. Exista solutii ...dezactivarea click ului dreapta, dezactivarea linkului pozei...etc.. Asa ca nu te mai gandi prea mult. Un avocat stie detalii, nu vine cu presupuneri generaliste ca tigancile ghicitoare. Apropo numele meu este silviu. SI poti citi cate ceva in materie de fraude si excrocherii pe veveve.facebook dot com /servicepcinbraila. e pagina mea,ia si citeste.Incet incet o sa inveti sa mirosi de la distanta , "gandacii" !!! Hai cu bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
silviu3marian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde si cum chem in judecata persoana care a postat poze cu mine fara acordul meu? ZbarceaCristian ZbarceaCristian Buna seara, un individ anonim a postat pe site-ul lui poze cu mine de pe site-ul meu de socializare (facebo...) cand stau cu cutitul la gatul unui prieten ... (vezi toată discuția)
Somație de plată copyright imagine de la un avocat din hamburg. site-ul a fost făcut de o firmă din românia, cum ar trebui să procedez în continuare? LegendKiller0507 LegendKiller0507 Buna ziua, Acum cateva zile am primit un email de la un avocat din Hamburg cum ca, am folosit o imagine pe site-ul companiei mele timp de 8 luni de zile si ca ... (vezi toată discuția)
Cum pot da in judecata un site web? EnErGyZaNt EnErGyZaNt Salut,asa cum vede/ti in titlu as dori informatii cum as putea da in judecata un site web,deoarece am incarcat ceva bani la ei(700 euro) si sunt blocat nu mai ... (vezi toată discuția)