avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit pe a doua cladire
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit pe a doua cladire

Pana in anul 1999 am locuit si eu si sotul meu impreuna cu soacra mea si am avut amandoi in buletin adresa respectiva. In anul 2000 ne-am achizitionat un apartament si de atunci locuim acolo. Eu mi-am schimbat buletinul si am adresa la acest din urma apartament, dar sotul meu nu si-a schimbat buletinul (din comoditate, ca sa nu mai schimbe si celelalte acte: permis de conducere, actele masinii, etc.).
In anul 2002 soacra mea a murit, iar sotul meu a mostenit apartamentul. La vremea aceea la impozite si taxe sotul meu avea rolul lui si mai exista inca un rol la care figuram si eu, dar nu-mi mai aduc aminte cand s-a facut unificarea acestor roluri. Pana a nu se da legea cu impozitul pentru a doua cladire nu am avut probleme, dar de atunci la fiecare inceput de an sotul meu trebuie sa se duca acolo sa dea declaratii peste declaratii si sa explice ca unul din apartamente este cumparat de noi amandoi si altul mostenire.
Anul acesta nu au vrut sa mai ia in considerare aceste declaratii si mi-au spus ca din moment ce el are adresa din buletin la apartamentul mostenit, apartamentul cumparat de noi se considera a doua proprietate si deci se impoziteaza ca atare (cu toate ca apartamentul cumparat este dobandit in 2000, iar celalalt este mostenit in 2002).
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- este correct cum s-a procedat?
- daca sotul meu isi schimba adresa din bulletin se va considera ca apartamentul mostenit e mostenit (deci nu se va majora impozitul), iar cel cumparat va fi considerat ca prima proprietate?
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 22:36, 12 Septembrie 2013
Legea privind majorarea celei de-a doua proprietate, a aparut in anul 2003. In acel an aveati obligatia depunerii "Declaratia speciala privind detinerea mai multor proprietati", declaratie in care se completeaza cota de detinere a fiecarui proprietar. Sotul avand domiciliul la imobilul mostenit, trebuia majorat pe cota de detinere de 50%, la apartamentul ce il detineti in comun. Daca ar fi avut domiciliul la apartament, nu se mai majora nimic, succesiunile neintrand in aceasta categorie de majorare, decat ca numar de detinere imobil. Inainte se deschidea rol, dupa rol, corect este cand sunt descoperite sa se unifice acele roluri. Deci, este corect.

Daca sotul isi schimba domiciliul, cu data buletinului se va ridica majorarea de 50% de pe apartament, iar imobilul mostenit nu se va majora.

Acum important este ca acele "declaratii", completate de sot, an de an, sa aveti numarul de inregistrare, desi conform legii, declaratia speciala se completeaza doar atunci, cand se modifica patrimoniul fiscal (cumparati/instrainati/mosteniti un imobil), nu an de an. Este posibil sa va aplice majorarea pe ultimii 5 ani, nu stiu ce reprezinta declaratile si cum au fost operate in baza de date. Ce au spus referitor la acele declaratii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu in cazul detinerii a doua proprietati cdocuz cdocuz buna seara, am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta. tocmai am cumparat un apt dar mai detin o garsoniera. am inteles ca trebuie inscris pe rol. ceea ... (vezi toată discuția)
Taxarea proprietatii ceaunica ceaunica cum se taxeaza o proprietate la circa financiara, mai clar locuiedc cu parintii, am cumparat un apartament prin credit prima casa, de la soacra avem in ... (vezi toată discuția)