Tin sa va salut si sa va cer un sfat in problema mea. Parintii mei detin un garaj construit in anul 1977 pe domeniul public. De curand primaria m-a instiintat ca trebuie sa demolez acel garaj deoarece vor sa construiasca un loc de parcare. Ce pot sa fac in caz ca singurul act pe care il detin este o autorizatie provizorie de constructie din 1977. As putea folosi uzucapiunea de 30 de ani pentru a dobandi si terenul de sub garaj sau aceasta nu poate fi folosita decat in relatiile dintre reclamanti persoane fizice?
Intr-o alta nota mai amuzanta detin deasemenea un act foarte interesant dobandit prin 1997. Am avut o problema cu plata impozitelor si nu am reusit sa gasesc autorizatia de construire(acum am gasito). Neavand ce face am mers la primarie si am cerut sa caute in arhiva ....raspunsul care l-am primit: In anul 1977 nu s-au eliberat autorizatii de construire pe domeniul public. Astfel acum detin 2 acte: 1) Autorizatia de construire din 1977 si 2) Actul de la primarie care zice ca nu s-au eliberat autorizatii de construire in 1977. Pot folosi actele astea pentru o eventuala actiune in instanta stipuland ca autorizatia de construire a fost eliberata pentru un teren privat si mergand pe uzucapiune? Va multumesc anticipat. Mihai G-
Avand in vederea calitatea de imprescriptibilitate a bunurilor care fac parte din domeniul public , nu ati putea invoca uzucapiunea.
Bunurile proprietate privata a statului pot fi , insa , uzucapate.
Iar uzucapiunea de lunga durata poate fi invocata in lipsa unui just titlu , indiferent de buna /reaua credinta a uzucapantului.
Va puteti adresa instantei de judecata , in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil , pt a invoca insitutia uzucapiunii , (actiunea in constatarea uzucapiunii)sub rezerva faptului ca posesia nu se prezuma , ea trebuie dovedita.(daca bunul este proprietate privata ).
Ca dovezi as avea plata impozitelor an de an de prin 85 pana astazi. Din ce mi-ati spus dumneavoastra ar trebui ca terenul sa fie proprietate privata a statului? Din pacate sunt sigur ca terenul face parte din domeniul public. In alta ordine de idei in cazul unei actiuni de demolare abuziva in care termenul de eliberare a terenului este de doar 48 de ore nu exista posibilitati pentru a amana aceasta somatie. Administratia locala nu are obligatia de a prezenta un motiv pentru aceasta actiune---din cate stiu eu este schimbarea planului local de urbanism? Are primaria dreptul de a obliga o persoana sa elibereze acel teren intr-un termen atat de scurt si fara nici un motiv tinand cont ca persoana respectiva are taxele de folosinta platite la zi si actele in regula pentru aceea constructie (chiar daca acele acte sunt intr-adevar provizorii). Va multumesc
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Din pacate modul in care se face aceasta actiune de demolare a garajelor este abuziv acesta fiind motivul pentru care am incercat sa intreprind ceva. Spre exemplu actiunea a inceput printr-o hartie lipita pe garaj care ma instiinta ca in termen de 24 de ore sa ma prezint la primarie(directia corp control) cu actele garajului si buletinul. Ajuns acolo mi s-a cerut (de fapt ni s-a cerut pentru ca am fost mai multi vecini)doar buletinul si am fost instiintat verbal ca am un termen de 72 de ore sa demolez garajul. Aceasta instiintare a fost verbala. La cererea mea sa imi dea o somatie scrisa am fost avertizat ca nu se poate elibera somatie scrisa decat pentru maxim 24 de ore si ca in caz ca doresc asa ceva si nu distrug garajul in acel termen sunt pasabil unei amenzi de 5000 roni.
Ma puteti indruma in verun fel si la a doua parte din mesajul meu anterior: "In alta ordine de idei in cazul unei actiuni de demolare abuziva in care termenul de eliberare a terenului este de doar 48 de ore nu exista posibilitati pentru a amana aceasta somatie. Administratia locala nu are obligatia de a prezenta un motiv pentru aceasta actiune---din cate stiu eu este nevoie de schimbarea planului local de urbanism? Are primaria dreptul de a obliga o persoana sa elibereze acel teren intr-un termen atat de scurt si fara nici un motiv tinand cont ca persoana respectiva are taxele de folosinta platite la zi si actele in regula pentru aceea constructie (chiar daca acele acte sunt intr-adevar provizorii). "
Sau, pe scurt, are primaria nevoie de un motiv serios pentru a intreprinde o actiune de demolare a unei constructii de pe domeniul public care are doar autorizatie provizorie? Nu exista nici un termen minim legal care sa asigure protectia chiriasului in fata unui acest gen de actiune( 1 luna, 2 , 3)