avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv

Am un copil de 3.6 ani care nu a fost recunoscut de tatal natural. La vremea respectiva nu m-am agitat, considerand ca e mai usor asa pentru mine, dar in ultima vreme sunt sfatuita sa il dau in judecata pe respectivul sa il recunoasca si sa ii plateasca pensia alimentara.
Mentionez ca tatal stie de existenta copilului, l-a vazut de 2 ori
Cum ma sfatuiti sa procedez astfel incat copilul sa aiba cat mai putin de suferit din toate punctele de vedere, mai ales emotional?
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 20:43, 13 Septembrie 2013
Cred ca trebuie sa va ganditi bine, bine sa puneti in balanta avantaje si dezavantaje. E dreptul copilului sa aiba un tata si in acte, dar mai bine are un tata caruia i-ar si pasa de el. Pensie primiti odata cu depunerea cererii de stabilire a paternitatii, nu retroactiv. Daca e angajat cu salariu minim pe economie, la el se va raporta si pensia.
Mai departe, se va stabili si ca ambii veti exercita autoritatea parinteasca , adica veti lua decizii impreuna in ce priveste pe copil,- ce gradinita va urma ( veti avea nevoie de copii dupa actele lui la inscrierea la gradinita, apoi la scoala), in ce excursii se va duce, nu veti putea iesi din tara fara acordul tatalui, nu veti putea schimba domiciliul copilului fara acordul tatalui, etc, etc. E posibil sa nu dati de el sa va dea acordul sau sa nu fie de acord cu nimic, in cazurile astea va trebui sa va adresati instantei.
Poate sa nu plateasca pensie de bunavoie.. il veti executa silit sau veti depune plangeri la politie..
Va avea program de vizita.. vine , nu vine, trebuie sa asigurati prezenta copilului la domiciliu..
Avantaje- copilul are posibilitatea sa aiba un tata ca si alti copii, dara daca va fi un tata pe care nu-l intereseaza de copil, unde e castigul?
Poate intalniti un barbat pe care sa-l luati de sot, cu care copilul se va intelege bine, cu care va dezvolta o relatie.. daca vor dori sa devina tata si fiu, nu vor putea decat cu acordul tatalui biologic.

Pana sa luati o decizie a unora sau altora, ar trebui sa vorbiti cu tata biologic al copilului si sa incercati sa ii apropiati, poate se trezesc in el sentimente de tata si daca se apropie, il poate recunoaste , fara sa fie nevoie sa il actionati in judecata.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Parerea mes este urmatoarea. Daca tatal biologic al copilului doreste sa aibe legaturi cu copilul, se implica activ in viata acestuia, va ajuta si din punct de vedere financiar, emotional (ceea ce nu prea reiese din cele relatate de dvs. anterior), atunci puteti discuta recunoasterea paternitatii. Pensia de intretinere va fi platita de la data introducerii unei cereri in instanta pe aceasta tema, dupa recunoasterea paternitatii. Insa, in situatia in care copilul nu a fost dorit de tata, nu a fost vizitat, tatal nu s-a implicat in viata copilului si nu exista legaturi afective intre ei, este mai bine sa nu deschideti actiune pentru recunoasterea paternitatii si stabilirea unei pensii de intretinere. Pentru ca va fi un proces lung si stresant, care va afecta copilul si chiar si pe dvs. pe o perioada lunga de timp. Credeti-ma, multe mame aflate in procese pentru exercitarea autoritatii parintesti si castigarea pensiei de intretinere isi doresc ca tatii sa nu fi recunoscut copilul. Cititi numai cateva topicuri din forum si veti intelege. Razboiul adultilor ii va afecta intotdeauna pe copii, din nefericire.
Stimata mamica,
Numai pentru programul de vizita , cerut de tatal minorului, am cheltuit mai mult de 2000 euro pe avocati, am fost la zeci de sedinte de judecata, m-am imbolnavit in urma stresului creat de procese (dupa primul, pot urma altele, pana copilul devine major) si credeti-ma, am cheltuit sute de euro cu medicii, atat pentru mine, cat si pentru copil.
Daca taticul isi ascunde veniturile, instanta stabileste o pensie de cca 175 lei, adica 40 euro/luna. Deci pe mine m-au costat procesele, intr-un singur an, pensia data de el pe 5 ani. Dar a dat pensia pana au durat procesele, cand se termina, nu sunt sigura ca va mai trimite.
Matei-Ioan a scris:

La vremea respectiva nu m-am agitat, considerand ca e mai usor asa pentru mine, dar in ultima vreme sunt sfatuita sa il dau in judecata pe respectivul sa il recunoasca si sa ii plateasca pensia alimentara.


Ati considerat bine, parerea mea. Nu cred ca deschizand un proces pt recunoasterea copilului sau pensie de intretinere veti obtine dragostea tatalui pentru propriul copil.
Daca aveti in plan sa va petreceti vacante cu copilul in afara tarii, sau sa va mutati dintr-un oras in altul, atunci nu deschideti "Cutia Pandorei", nu se merita...
Eu m-as bucura sa fiu in locul Dvs, si v-o spun cu toata sinceritatea.
Sunt (ne)fericita posesoare a unei Hot Jud care obliga tatal la plata pensiei de intretinere si ii da dreptul de a intretine rel personale cu minorul; credeti ca ma ajuta? Nu!
Cat despre plata pensiei de intretinere...nu a achitat-o de un an de zile, in ciuda existentei acelei Hot Jud.
Mai reflectati un pic inainte de a lua o decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil din afara casatoriei .. lore00 lore00 am si eu o problema, sunt necasatorita, si o sa am un copil curand , as dori sa stiu cum este mai bine sa fac legal ca acest copil sa ramana al meu , ? daca ... (vezi toată discuția)
Pot cere pensie alimentara persoanei cu care am ramas insarcinata si nu vrea sa isi recunoasca copilul? simonica1983 simonica1983 Buna ziua . am si eu o intrebare . Persoana cu care am ramas insarcinata nu vrea sa isi recunoasca copilul. cum trebuie sa procedez pentru pensie alimentara? (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere Lili40 Lili40 Buna ziua. Am o problema cu care nu pot sa traiesc pt ca nu stiu ce este de facut. Am un copil de aproape 3 anișori, tatăl ei nu a declarat o si ne a ... (vezi toată discuția)