Buna ziua! ma aflu in urmatoarea situatie: am lucrat la o firma iar in una din zile fara sa fiu instiintat sau anuntat patronul m-a chemat in birou si m-a silit sa-mi dau demisia, spunandu-mi ca nu mi-am onorat corespunzator obligatiile de serviciu. Am scris cererea de demisie dar acesta nu doreste sa-mi acorde preaviz. Mi-a spus ca imi mai da un salariu in plus numai sa plec. Este corect cum a procedat? ce as putea face?
Potrivit art.81 alin.7 C.mun., angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.
Astfel, conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Dvs puteti contesta in instanta dezicia de incetare a c.i.m., în cazul în care pretindeti că demisia a fost provocată de angajator.
Este vorba despre dreptul angajatorului de a renunta la preaviz. Nu vad cum poate fi reclamat un astfel de angajator pentru faptul ca renunta la preaviz.
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de catre un angajator. Astfel, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a cazurilor şi condiţiilor prevăzute de Codul muncii.