avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesiune

buna ziua,
mama, din motive financiare si de buna credinta a renuntat la succesiune in favoarea fratelui sau, dar cu promisiunea acestuia ca in cazul vanzarii terenurilor(de ex.) totul se va impartii egal intre ei. Aceasta intelegere a fost insa "uitata". Se mai poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 04:05, 14 Septembrie 2013
Exista o declaratie de renuntare din partea mamei? Declaraţia de renunţare la succesiune este un act care se face numai în formă autentică la notarul public. De asemenea, renunţarea la moştenire nu se poate face în favoarea unui singur moştenitor, ea profită tuturor moştenitorilor care acceptă succesiunea.
Pai din cate stiu eu, notarul i-ar fi informat despre consecintele renuntarii la succesiune. deci nu cred ca au un inscris autentificat la botar.
Declaraţia de renunţare la succesiune este un act care se face numai în formă autentică la orice notar public. în cadrul termenului de prescripţie de un an al dreptului de opţiune succesorală prevăzut de art. 1103NCC.
Renunţarea trebuie să fie abdicativă( cu titlu gratuit şi impersonală). Dupăcum arătaţi, mama s-a înţeles cu fratele ca în cazul înstrăinării terenurilor, totul se va împărţi ori în acest caz înseamnă că mama nu a renunţat la moştenire.
Declaraţia trebuie să fie înscrisă în registrul special de renunţări la succesiune ţinut de biroul notarial special desemnat pentru circumscripţia teritorială.Înscrierea se face pentru opozabilitate iar lipsa înscrierii nu este o cauză de nulitate a renunţării.
Pe scurt, mama nu are niciun drept să mai solicite ceva. în cazul ]n care a dat această declaraţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa nou construita (neterminata) dar fara acte ... Mihai Grigore Manu Mihai Grigore Manu Buna ziua, As vrea sa intreb in legatura cu mostenirea unei case fara acte finalizate. Casa a primit autorizatie de contructie in 2004, si a fost ... (vezi toată discuția)
Strain de succesiune dlcodrut dlcodrut In anul 2007 s-a dezbatut succesiunea dupa decesul mamei mele. Suntem 2 frati si la aceasta sucesiune au fost declarate doar bunuri mobile (actiuni la o ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la moștenire carmen bodeanu carmen bodeanu Un moștenitor care a renunțat la partea sa de moștenire în favoarea altui moștenitor ,mai poate reveni asupra opțiunii sale?;ce alte căi de redobândire ... (vezi toată discuția)