avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la moștenire

Un moștenitor care a renunțat la partea sa de moștenire în favoarea altui moștenitor ,mai poate reveni asupra opțiunii sale?;ce alte căi de redobândire a dreptului său ar mai putea avea?(prin înțelegere cu celălalt moștenitor,poate redobândi dreptul la proprietate asupra cotei părti din valoarea unui bun,prin donație sau act de vânzare cumpărare?)
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:59, 15 Februarie 2017
Nu se mai poate reveni asupra renunțării, dacă moștenirea a fost acceptată de un alt moștenitor.

Omul e liber să cumpere de la oricine, inclusiv de la cel care a devenit proprietar exclusiv în urma renunțării sale.

Nu prea văd sensul acestei cumpărări de cotă parte, dar poate știți dvs. vreunul.
1. Nu exista renuntare in favoarea altcuiva. Se renunta pur si simplu. Partea celui care a renuntat se va imparti in mod egal intre restul mostenitorilor.
Daca sunt doi frati si unul renunta, mostenirea va reveni celuilalt prin efectul renuntarii, nu pentru ca s-ar fi facut "in favoarea".
2. Se poate reveni asupra declaratiei de renuntare, dar numai daca mostenirea este in termen (nu a trecut un an de la data decesului) si daca un alt mostenitor nu a dat declaratie expresa de acceptare.
3. Cel care a ramas mostenitor poate vinde/dona din nou cota sa, celui care a renuntat.
Renuntarea la o succesiune este un act abdicativ. Se renunta la orice inseamna drept asupra unei mosteniri si vizeaza toate bunurile din acea succesiune.
Nu se pot accepta anumite bunuri si renunta la altele. E totul sau nimic.
De aceea, este o decizie care trebuie cantarita foarte bine, iar cel care renunta trebuie sa fie perfect constient si avizat de efectele juridice ale declaratiei sale.
Declaratiile de renuntare sunt intregistrate de notarul public in Registrul National Notarial al Optiunilor Succesorale. Deci oricarui alt notar care verifica acest Regsitru, ii apare inregistrata aceasta declaratie.
A te razdani in acest context e ca si cum te-ai juca de-a actele.
Mulțumesc!;știam cele ce mi-ați răspuns dv.dar credeam că poate(e vorba de altcineva) mai are vreo șansă necunoscută de revenire asupra actului său de voința făcut într-un moment de mărinimie fratelui său.
Declaratia de renuntare este revocabila numai daca succesiunea nu a fost acceptata de alti coerezi.

Declaratia trebuie sa survina in interiorul termenului de optiune succesorala.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa nou construita (neterminata) dar fara acte ... Mihai Grigore Manu Mihai Grigore Manu Buna ziua, As vrea sa intreb in legatura cu mostenirea unei case fara acte finalizate. Casa a primit autorizatie de contructie in 2004, si a fost ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune shoniro shoniro buna ziua, mama, din motive financiare si de buna credinta a renuntat la succesiune in favoarea fratelui sau, dar cu promisiunea acestuia ca in cazul vanzarii ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)