Un moștenitor care a renunțat la partea sa de moștenire în favoarea altui moștenitor ,mai poate reveni asupra opțiunii sale?;ce alte căi de redobândire a dreptului său ar mai putea avea?(prin înțelegere cu celălalt moștenitor,poate redobândi dreptul la proprietate asupra cotei părti din valoarea unui bun,prin donație sau act de vânzare cumpărare?)
1. Nu exista renuntare in favoarea altcuiva. Se renunta pur si simplu. Partea celui care a renuntat se va imparti in mod egal intre restul mostenitorilor.
Daca sunt doi frati si unul renunta, mostenirea va reveni celuilalt prin efectul renuntarii, nu pentru ca s-ar fi facut "in favoarea".
2. Se poate reveni asupra declaratiei de renuntare, dar numai daca mostenirea este in termen (nu a trecut un an de la data decesului) si daca un alt mostenitor nu a dat declaratie expresa de acceptare.
3. Cel care a ramas mostenitor poate vinde/dona din nou cota sa, celui care a renuntat.
Renuntarea la o succesiune este un act abdicativ. Se renunta la orice inseamna drept asupra unei mosteniri si vizeaza toate bunurile din acea succesiune.
Nu se pot accepta anumite bunuri si renunta la altele. E totul sau nimic.
De aceea, este o decizie care trebuie cantarita foarte bine, iar cel care renunta trebuie sa fie perfect constient si avizat de efectele juridice ale declaratiei sale.
Declaratiile de renuntare sunt intregistrate de notarul public in Registrul National Notarial al Optiunilor Succesorale. Deci oricarui alt notar care verifica acest Regsitru, ii apare inregistrata aceasta declaratie.
A te razdani in acest context e ca si cum te-ai juca de-a actele.
Mulțumesc!;știam cele ce mi-ați răspuns dv.dar credeam că poate(e vorba de altcineva) mai are vreo șansă necunoscută de revenire asupra actului său de voința făcut într-un moment de mărinimie fratelui său.
Probleme succesiune
shoniro
buna ziua,
mama, din motive financiare si de buna credinta a renuntat la succesiune in favoarea fratelui sau, dar cu promisiunea acestuia ca in cazul vanzarii ... (vezi toată discuția)