avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cota parti, probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cota parti, probleme

Buna ziua , ma confrunt cu urmatoarea situatie : Tatal meu mai are un copil cu o alta femeie pana sa se casatoareasca cu mama mea , cu alte cuvinte am un frate vitreg.
Problema mea este in felul urmator acest frate vitreg isi va cere partea lui din casa , casa fiind pe numele tatalui meu el nu sta cu noi are familia lui ( Nu ne intelegem deloc)
Intrebarea mea este urmatoarea : cum pot proceda ca acest frate sa nu aiba dreptul la pareta lui de mostenire daca tatal meu nu mai exista ?
Din ce am inteles trebuie facut un contract de vanzare cumparare intre mine si tatal meu in care sa se faca obiectul tranzactiei .
Probabil ca o sa va puneti problema de ce vreau sa fac acest demers;
- Simplu nu am avut de a face cu acel om niciodata , el nu a facut parte din familia noastra niciodata, iar de fiecare data cand a putut sa il dea in judecata pe tatal meu maicasa a facut-o. Iar din prisma lcururilor intamplate pana acum stiu sigur ca el va veni sa isi ceara partea necontenit .
In concluzie cum pot proceda?

vrem sa consultam un notar si un avocat si am zis sa pun o intrebare si aici deoarece acest forum il folsoesc de ceva timp

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
pynu, utilizator
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 21:14, 15 Septembrie 2013
e un drept al fratelui prevazut de lege.cred ca si el poate sa-si puna acceasi intrebare.cel mai bine este sa va impacati amiabil
Orice vanzare cumparare a unui imobil catre un ascendent (adica tatal Dvs. catre Dvs.) este prezumata a fi donatie si poate fi atacata ulterior, daca la vanzare nu aveti o declaratie notariala din partea fratelui Dvs. vitreg ca este de acord cu aceasta vanzare.
Consultati un notar si va va spune acelasi lucru.
Nu prea aveti cum sa il inlaturati de la mostenire.
Doar daca tatal Dvs. vinde imobilul catre o alta persoana (care sa nu ii fie descendent) in timpul vietii si ramane fara niciun bun la data decesului, atunci fiul vitreg nu va avea de mostenit nimic.
Insa, incercati sa va intelegeti amiabil cu acesta.
OK , si daca i vinde unei alte persoane care nu este ruda cu el si acea persoana mi-o vinde mie ? asa merge?
SI in cat timp poate sa mi-o vanda inapoi acea persoana ? vanzarea poate fi facuta inapoi imediats au exista un termen minim de asteptare?

carmenmur - Daca ai dat urmarire la aceasta discutie poti s-o scoti . Sincer nu am nevoie de cineva care sa-mi explice ce drepturi are un fiu bastard , in casa in care eu am muncit si am bagat bani din munca mea ok ? Pune-te tu in locul meu cum ar fi sa iti vina unu pe cap sa zica a ce frumos e aici aa .. da-mi si mie jumate ca ai muncit ca prostu ....
pynu, utilizator
draghici cornelia a scris:

Orice vanzare cumparare a unui imobil catre un ascendent (adica tatal Dvs. catre Dvs.) este prezumata a fi donatie si poate fi atacata ulterior, daca la vanzare nu aveti o declaratie notariala din partea fratelui Dvs. vitreg ca este de acord cu aceasta vanzare.

Nimic mai fals. Vînzarea către un descendent este prezumată a fi cu titlu gratuit doar dacă sunt îndeplinite oricare dintre condiţiile prevăzute de art.1091(4) Cod civil, adică:

- vînzarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului sau abitaţiei, sau
- înstrăinarea s-a făcut în schimbul întreţinerii pe viaţă, sau
- înstrăinbarea s-a făcut în schimbul unei rente viagere

Altfel, nu există niciun fel de prezumţie, revenind în sarcina celui care invocă gratuitatea să deovedească acest lucru.

Pe de altă parte, fiul bastard, cum îl numiţi dumneavoastră, stimate pynu, are aceleaşi drepturi ca oricare alt descendent al defunctului. Dacă aveţi pretenţii proprii asupra succesiunii (investiţii făcute în bunurile din succesiune), nu înseamnă că aveţi posibilitatea de a-i înlătura pe ceilalţi descendenţi.

Aţi postat acest topic pentru sfaturi juridice, obiective, nu pentru sfaturi obediente.
- vînzarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului sau abitaţiei, sau
- înstrăinarea s-a făcut în schimbul întreţinerii pe viaţă, sau
- înstrăinbarea s-a făcut în schimbul unei rente viagere

Altfel, nu există niciun fel de prezumţie, revenind în sarcina celui care invocă gratuitatea să deovedească acest lucru.

Apreciez raspunsul daca mi se poate detalia si ce s-a scris mai sus ar fi si mai ok , nu sunt jurist si aici sunt niste termeni care ma cam depasesc..

In concluzie daca tatal meu vinde casa unui prieten de incredere cu acte cu obiectul tranzactiei facut la notar , si acel prieten mi-o vinde mie / sau o cumpar de la el sa zicem
Tot nu reusesc sa fentez aceasta mostenire ? mi se pare aberant daca ar fi da deoarece aici interine vorba de un bun deja vandut cu acte unei alte eprsoane care nu imi este ruda .
Deci in cazul acesta se mai poate ataca?

In alta ordine de idei: ar fi mult mai constructiv sa nu mi se tina polemici despre cum tre sa ma port eu cu un strain care nu a investit ABSOLUT NIMIC la mine in casa iar parintii mei din putinul lor au bagat bani in aceasta casa asa cum au putut si ca eu sa nu ma trezesc ca trebuie sa imi vand jumatate din casa ca sa-l despagubesc pe el ca CE? ce e fratele meu ? care frate ? ca frate poti numi pe cineva care nu te ataca si nu iti trimite scrisori de amenintare ...
In acest context nu doresc sa aflu decat un ajutor, niste pareri care sunt totusi constructive si nu sa primesc replici precum: Asta e n-ai ce sa-i faci e fratitu vrei nu vrei tb sa-l despagubesti..
As vrea totusi sa primesc niste solutii nu," Asta e n-ai ce sa-i faci e fratitu"
pynu, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil Tunderbild Tunderbild Buna ziua Situatia mea este urmatoare: Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg... Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic ... (vezi toată discuția)
Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)