Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Am trait 8 ani in concubinajt cu un barbat cu care am un baietel de 5 ani care ii poarta numele. In ultimul an am avut multe neintelegeri, scandaluri. I-am facut numeroase plangeri la politie, am certificat medico legal ca m-a batut si i-am deschis proces in urma cu 3 saptamani la Politie pt lovire.
Vreau sa ma informati in legatura cu minorul, pt. ca vreau sa imi fie incredintat mie. In cazul in care voi vrea sa plec din tara sau pentru a primi ajutor social. Eu nu am loc de munca si nici el.
Parintii exercita in comun custodia asupra copiilor minori.
Va puteti adresa instantei cu o cerere de stabilire a unei custodii exclusive (cel mai probabil va va fi greu sa convingeti instanta in acest sens, dar asta nu inseamna ca nu puteti incerca), stabilirea locuintei minorului la dvs (dovediti ca aveti o locuinta adecvata si venituri pt a-l intretine pe minor), cu obligarea tatalui la plata pensie de intretinere.
Buna ziua!
Ma aflu in relatie de concubinaj de 8 ani de zile si avem un copil de 5 ani. In urma cu 3 luni am descoperit ca tatal copilului m-a inselat cu alta femeie, a recunoscut acest lucru in fata mai multor persoane dar ca nu au ajuns sa intretina rel sexuale. Sunt apeluri telefonice si mesaje noaptea, intre 1 - 5 dimineata. Probleme au existat de la inceputul relatiei, cu injurii, loviri (pt care nu am luat niciodata probe) chiar si in prezenta copilului.
Am apelat la instanta de judecata solicitand stabilirea domiciliului minorului pana la solutionarea cauzei. Mi-a fost respinsa pt citarea partilor iar cand ne-am prezentat amandoi el a venit cu Intampinare si cerere reconventionala, cu o declaratie personala si 2 Declaratii extrajudiciare de la 2 martori, persoane cu care el iesea noaptea de ani de zile, care-i sunt prietene si declara ca eu consumam bauturi alcoolice , ca el se ocupa de copil...sunt numai minciuni el jucandu-se de ani de zile pe internet, plecand noaptea de acasa, doarme zilnic cca 2 ore de la 17.30 - 19.30.....eu stand cu copilul in CIC 2 ani de zile, iesind cu fetita zilnic la plimbare singura.
Nu am negat niciodata ca-si iubeste copilul si acesta pe el, s-a ocupat si el de ea, dar de aici sa pana la a ma acuza ca nu am avut grija de copil cand eu sunt dedicata 100% copilului este cale foarte lunga.
Imi solicita intelegerea amiabila in sensul ca vrea ca, copilul sa stea o saptamana la mine si una le el, timp in care celalalt parinte sa-l poata vizita zilnic pe copil...si sa nu parasesc localitatea.
Acum locuim separat, fiecare are locuinta proprietate personala, dar imi spune mereu ca nu am dreptul sa plec in alta localitate cu fetita, ca-i ingradesc traiul alaturi de tata si ca noul cod civil nu permite acest lucru. Deci 2 oameni care nu se mai inteleg si nu mai pot convietui, nu pot sa se desparta daca au copii?
Mi-a zis ca va cere la notar ca si clauza, ca daca ma mut din localitate sau ma voi casatori candva sa-i fie incredintat lui copilul. Deci dupa ce nu a vrut sa se casatoreasca cu mine timp de 8 ani de zile sub pretextul ca LIBERTATEA este cea mai de pret...acum imi impune sa nu-mi refac viata. Este absurd! Eu nu am pe nimeni si nici nu am intentia sa caut...dar poate peste un timp..ani ....
Ce as putea face? Sunt disperata, am angajat primul avocat pe data de 27.07.2013 si am solicitat Ordonanta presedentiala tot atunci. Nu a depus Ordonanta pana in momentul in care i-am trimis mesaj ca ma duc la alt avocat sa solicit depunerea ei. Mi-a trimis mesaj ca ajunge la Judecatorie dupa o ora...apoi am aflat ca adepus-o , asta fiind pe 08.08.2013, deci dupa 13 zile. A scris data nasterii incorect, cererea din Ordonanta nu are nicio legatura cu realitatea, nu a depus certificatul de grefa la dosar si lipseste si Adeverinta mea de la srviciu. Pot trage concluzia ca avocatii s-au inteles. Nu mi-a dat chitanta decat pe jumatate din suma primita.
Sunt numai amenintari care nu vor fi puse in practica pt simplul fapt ca nu au suport in normele legale. Daca instanta va stabili locuinta minorei la mama va veti putea muta cu copilul, nu veti putea insa iesi din tara fara acordul tatalui.
Fiiind un copil de varsta atat de mica nu va putea sta 2 saptamani cu mama si doua cu tatal. Tatal va trebui sa se multumeasca cu un program de vizitare la acest moment si va trebui sa plateasca o pensie de intretinere.
Nu stiu daca ordonanta presedintiala afost cea mai buna solutie, decat daca exista si un dosar pe fondul dreptului.
Puteti rezilia contractul cu avocatul daca aveti suspiciuni, cautati un altul in care sa aveti incredere si care sa va explice cum sta situatia din punct de vedere legal.
Dosarul de fond exista, a fost depus pe 27.07.2013 cand trebuia sa depuna si ordonanta.
Am angajat alt avocat, dar care, imediat dupa sedinta m-a sunat si mi-a spus ca avocatul lui a contactat-o si i-a propus intelegerea amiabila. Deasemenea mi-a spus ca nu-mi recomanda sa cer stabilirea domiciliului in alta localitate deoarece nicio instanta nu mi-o va da pentru ca rup copilul prea brusc de tata si o duc in cu totul alt mediu decat cel in care a crescut si s-a dezvoltat pana acum.
Care sunt motivele pentru care fetita de 5 ani si jumatate ar putea fi incredintata tatalui?
Declaratiile celor doua persoane, prietene cu el, pot fi combatute cumva? Cum pot demonstra ca sunt declaratii mincinoase, menite sa-l sprijine pe tata si sa ma denigreze?
Instanta nu va da eficacitate unor declaratii extrajudiciare, martorii tb sa vina personal in instata sa depuna marturie. Veti avea posibilitatea - prin avocat - sa puneti intrebari martorilor. Totodata veti putea audia si 2 martori propusi de dvs.