sunt PFA in devenire, am oportunitatea de a lucra pentru o firma din USA ca web developer (informaticean, cod CAEN 6202), am inceput sa umblu si sa depun actele pentru PFA, momentan astept sa-mi aprobe dosarul la Registrul Comertului. Intre timp am aflat ca pentru fiecare client trebuie sa am un contract de prestari servicii inainte sa pot elibera facturi.
Prima intrebare, aceste contracte trebuie facute pentru toti clientii mei? chiar daca sunt 100 de clienti pe luna cu valori de 20-30$? vorbim aici de clienti non-UE, mentionez ca nu sunt din UE pt ca difera legiile intre UE si non-UE.
Nu am nici o experienta in facut contracte, cu atat mai putin contracte cu firme din USA.
In cazul unui PFA care vrea sa incheie contract de prestari servicii cu o firma din USA, cum trebuie procedat?
Contractul se face in Romana si se traduce in engleza?
Daca da, este obligatoriu sa fie traducere legalizatata?
Contractele in engleza si romana trebuie sa aiba amandoua semnatura in original?
Sau e ok si documentul semnat si scanat si trimis pe mail?
Si cel mai important, cat de detaliat trebuie sa fie acest contract?
Vreau sa-l fac cat mai simplu posibil, ce trebuie sa contina?
Trebuie sa merg la un avocat sa-mi faca acest contract?
Imi pare rau ca pun atat de multe intrebari, dar chiar nu cunosc deloc acest subiect si nu stiu la cine sa apelez. Va multumesc
Contractul este foarte important in cazul unui litigiu intre parteneri, dar legea nu impune asta.
Asa ca, intocmirea facturii pentru serviciile efectuate este necesara si suficienta din punctul de vedere al fiscului.
Contractul se incheie, de regula, in urma unei negocieri sau licitatii si protejeaza oricare dintre parti de posibila neseriozitate a partenerului de afaceri. Inteleg ca nu despre asta e vorba aici si, ca urmare, trag concluzia ca e suficienta factura in cazul prezentat.
Multumesc mult pentru raspuns domnule Iulian Manea,
dar acum sunt si mai nedumerit ca inainte. Pana acum am citit peste tot ca este necesara intocmirea unui contract de prestari servicii si ca acesta trebuie inregistrat la ANAF.